Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

USA chce zmírnit páky Ruska na Ukrajině: Klíčem je zemní plyn!

Ilustrační foto. USA diskutují o využití kapalného zemního plynu ve prospěch Ukrajiny.
Ilustrační foto. USA diskutují o využití kapalného zemního plynu ve prospěch Ukrajiny.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, Reuters, EPA)
Autor: ČTK, lvi - 
7. března 2014
07:15

Ve Spojených státech se na vysoké vládní úrovni diskutuje, jak využít rozsáhlých amerických zdrojů zemního plynu při řešení krize nynější krize na Ukrajině. Zastánci urychlení dosud omezovaného vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA argumentují tím, že by to oslabilo páku, kterou má v tomto směru Rusko na Ukrajinu a Evropu.

"Určitě ano," řekl náměstek amerického ministra zahraničí William Burns v Senátu na otázku republikánského senátora Boba Corkera, zda se ve vládě aktivně diskutuje o využití amerického plynu tak, aby to Evropě pomohlo zavést sankce proti Rusku a Ukrajině pomohlo přežít případné zastavení ruských dodávek.

Bílý dům se dnes vyhnul odpovědi na otázku, zda USA zmírní překážky vývozu LNG v zájmu pomoci Ukrajině. "Regulační pravomoci ve vývozu LNG má ministerstvo energetiky. Ministerstvo o tom rozhoduje nadále na základě veřejného zájmu případ od případu," řekl podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Proti zvýšenému vývozu plynu z USA se staví někteří politici v čele s demokratickým senátorem Edwardem Markeym. Ten dnes přišel s návrhem zákona, který by vládě ztížil schvalování nového vývozu LNG. Jeho zákon by nutil ministerstvo energetiky ke zvažování navrhovaného exportu na spotřebitele, ekonomiku a zahraniční politiku. Proti vývozu plynu se staví jak zelená lobby, tak zástupci průmyslových odvětví, která nejvíce využívají plyn jako zdroj energie a surovinu, zejména chemický průmysl.

"Využít tuto krizi jako záminky k rychlé a masivní expanzi amerického exportu plynu Ukrajině nepomůže," uvedl Markey ke svému návrhu. Podle něj by takový krok podkopal americké průmyslové výrobce, jimž plyn v minulých letech prudce zlevnil.

Vypnou Rusové plyn?

V situaci, kdy Ukrajina a Rusko vedou spor o Krym, se objevují obavy, že Rusko by mohlo prudce omezit své dodávky do Evropy. Z nich téměř polovina se přepravuje plynovodem přes Ukrajinu.

Spojené státy se díky prudkému růstu těžby z břidlicových hornin staly předním světovým producentem plynu. Americký trh už ale kvůli tomu pociťuje přebytky, což brání dalšímu rozvoji odvětví a vede těžaře k tlaku na uvolnění vývozu. Nad ním si vláda zachovává značnou kontrolu.

Podle lednové zprávy vlivného amerického týdeníku National Journal spolupracují země střední a východní Evropy včetně Česka a Slovenska s americkými energetickými společnostmi na vytvoření aliance, která by ve Washingtonu prosazovala uvolnění amerických omezení na vývoz plynu. "Tyto země jsou stále velmi silně závislé na Rusku a mají velký zájem o vstup na trh LNG," řekl podle časopisu jeden z organizátorů koalice.

itartas ( 3. června 2014 13:49 )

Plyn z USA naprostá utopie a jenom tupouni mohou doufat, že by to kdy mohlo klapnout!

namoroman ( 7. března 2014 18:54 )

Zbejvá blbá a jednoduchá votázka-jak ten plyn chtějí na Ukrajinu dopravovat

jana999 ( 7. března 2014 10:03 )

no amíci si svůj plyn šetřili až nikde nebude, tak ho prodají hodně draho, ted si ho vypatlají a budou pak závislí na rusku taky

japos22 ( 7. března 2014 09:25 )

Převleču se za medvěda

annakarenina ( 7. března 2014 09:24 )

Jak to tak pozoruji, tak se Andela musela docela zblaznit, loutka jedna.

Zobrazit celou diskusi