Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Český klimatolog (†84) zemřel v americkém exilu: Radil i prezidentům USA! Od Klause dostal metál

Zemřel klimatolog a emigrant George Jiří Kukla, který dostal v roce 2011 Medaili za zásluhy od tehdejšího prezidenta Klause
Zemřel klimatolog a emigrant George Jiří Kukla, který dostal v roce 2011 Medaili za zásluhy od tehdejšího prezidenta Klause  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. června 2014
08:25

George Jiří Kukla (†84) emigroval z Československa po roce 1968 a příjezdu sovětských tanků. V roce 2011 si pak tento skeptický vědec ve vlasti převzal od prezidenta Klause Medaili za zásluhy. Prosadil se přitom i v zahraničí - jako klimatolog působil při Columbijské univerzitě a radil americkým prezidentům Nixonovi či Georgeovi Bushovi staršímu.

Ve věku 84 let zemřel ve Spojených státech klimatolog a geolog českého původu Jiří (George) Kukla. Informovala o tom Česká televize. Kukla byl jedním z významných odpůrců teorie, podle níž za globálním oteplováním klimatu stojí činnost člověka.

Narodil se v roce 1930 a svou vědeckou dráhu zahájil v Československé akademii věd. Po roce 1968 zůstal v USA a působil na Columbijské univerzitě. Cesta za Atlantik však nebyla snadná. Za normalizace dostal nabídku jako zahraniční expert od Američanů, komunistický režim však nechtěl povolit vycestování jeho manželce-lékařce a dvěma malým dětem. Nakonec se jim odcestovat podařilo.

Vzpomínky emigranta: Jak se vrátil do Československa

"Poprvé jsem se vracel zpátky do rodného Československa v létě 1987... Měl jsem platné vízum, byl jsem už americkým občanem, ale strach mne neopouštěl. Vždyť jsem byl před lety odsouzen do vězení na dva roky za to, že jsem se nevrátil ze zahraničí. Manželka, lékařka, která pracovala na pražské hygienické stanici, dostala o půl roku víc - zřejmě kvůli svému důležitějšímu povolání," vzpomínal Kukla v Pacnerově knize Čeští vědci v exilu.

"Doprovázel jsem dva americké kolegy, kteří se chtěli podívat na některé české a slovenské geologické speciality. Jeli jsme autem z Vídně. Zdrželi jsme se v jedné hospodě těsně před hranicemi. Oni hasili žízeň, já si dodával kuráž. K československé hraniční kontrole jsme přijeli o půlnoci. Pohraničníci si vzali pasy a my čekali ve voze. Za chvilku přišel velitel a slušnou angličtinou mě požádal, abych šel s ním. Samozřejmě ve mně hrklo. Zavedl mě do své kanceláře a česky říká: 'Pane Kuklo, je to těžké dostat se do Ameriky?' Vyndal láhev a nabídl mi frťana," dodal český exulant.

Oceněný Klausem

Ve své vědecké práci se zabýval vývojem klimatických změn ve čtvrtohorách a klíčovým vlivem působení Slunce na změny globálního klimatu. Byl přesvědčen - stejně jako český exprezident Václav Klaus - o tom, že změny klimatu jsou přirozené, souvisejí s vývojovým cyklem planety a jen okrajově s činností člověka a emisemi skleníkových plynů. Podle Kukly stoupající teploty paradoxně naznačují nástup další doby ledové.

Klimatolog, který od Klause dostal Medaili za zásluhy, své názory několikrát obhajoval na půdě amerického Kongresu, už v roce 1982 tam své názory konfrontoval s postoji pozdějšího viceprezidenta USA Ala Gorea. Během svého působení v USA pak radil prezidentům Richardu Nixonovi či Georgeovi W. Bushovi.

Odrazoval představitele USA také od podpisu Kjótského protokolu - úmluvy v rámci OSN, ve které se průmyslové země v 90. letech zavázaly snížit emise skleníkových plynů o 5,2%. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sars ( 3. června 2014 10:59 )

 Tak od něho bral papoušek rozumy .

dyskrymynaclja ( 3. června 2014 09:20 )

Kikina ho vyznamenal,poplácal po rameni a klimatolog Kukla až doma postrádal manžetové knoflíčky s diamantem

zabibol ( 3. června 2014 08:47 )

Zemřel v americkém exilu. Za vlády komunistických zločinců a zkrachovanců emigrovala z Československa elita národa-vynikající vědci a umělci. Zbyli jen tupí a omezení komunističtí kolaboranti, kteří poslušně plnili, co jim rusáci přikázali.

Zobrazit celou diskusi