Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Objev českých vědců: Jak jste inteligentní, prozradí váš obličej

Autor: Veronika Kynclová - 
2. dubna 2014
11:44

Ukaž mi obličej a já ti řeknu, jak chytrý jsi. S touto teorií přišel tým českých expertů z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který odhalil, že inteligenci lze vyčíst z tváře. Čím delší obličej a oči dále od sebe, tím vyšší je prý IQ. Funguje to ale jenom u mužů...

Na výzkumu se podílela trojice z Univerzity Karlovy – Karel Kleisner, Veronika Chvátalová a Jaroslav Flegr. Trojice zjistila, že muži i ženy jsou schopni pouhým pohledem na fotografii správně ohodnotit inteligenci dotyčného muže.

Výsledky studie, která byla zveřejněna ve vědeckém magazínu PLoS ONE, jsou založeny na zkoumání dvou skupin. První tvořilo 40 studentek a 40 studentů přírodovědecké fakulty, kteří si udělali IQ testy a následně se nechali s neutrálním výrazem vyfotit. Druhá skupina byla složena ze 160 studentů fakulty humanitních studií, tvořilo ji 75 mužů a 85 žen a jejich cílem bylo ohodnotit inteligenci osmdesáti zvěčněných jedinců. Jejich IQ pak zaznamenali na stupnici jedna až sedm, kde vyšší číslo znamenalo vyšší inteligenci.

Delší je lepší

Jaké z toho vyplynuly závěry? Tváře, které lidé vnímají jako inteligentní, jsou podle nich delší, mají oči dále od sebe, větší nos, ostřejší bradu a zvednuté koutky úst.

Obličeje, které testovaní jedinci označili za méně inteligentní, měli naopak širší a kulatější tvar obličeje, oči blíže u sebe, kratší nos, masivnější bradu a povislé koutky.

Má to ale háček – teorie českých vědců funguje pouze u mužů, u žen se nepotvrdila. Měření inteligence žen při pohledu na jejich tváře je podle nich mnohem složitější.

Tváře vnímané jako inteligentní, mají delší obličej a oči dál od sebe. Tváře vnímané jako inteligentní, mají delší obličej a oči dál od sebe. | Plos One

Teorie českých vědců funguje jen u mužů Teorie českých vědců funguje jen u mužů | Plos One

gogo ( 2. dubna 2014 21:43 )

Troufám si říci, že Váš obličej mám přímo před očima...

gogo ( 2. dubna 2014 21:27 )

Blbce na první pohled bohužel nepoznáš. V tom je tragédie demokracie.. neboť : Mezi politiky (i ve světě) je podle výzkumů více psychopatů než mezi vězni …. Jenže na první pohled je nepoznáte. Psychopat působí přesvědčivě, je okouzlující, šaramantní, uhlazený a většinou i nadprůměrně inteligentní. Umí výborně mluvit,vypadá jako rozený vůdce… jeho cílevědomost a charisma považujeme mylně za pracovní přednost. Svoji pravou tvář dokonale maskují. Povrchního šarmu využívají k tomu, aby mohli ovládat jiné a uspokojovat tak své vlastní sobecké potřeby… Nemají svědomí ani porozumění pro jiné. Chladnokrevně si berou co chtějí a dělají co se jim zachce…Porušují klidně společenské normy a očekávání aniž by měli jakýkoliv pocit lítosti či viny. Neštítí se ničeho. Jsou sebestřední, arogantní, podvádějící, bezohlední a bezcitní. Jediné co prožívají a uznávají je moc, peníze a občas sex… Prostředí politiky poskytuje psychopatům magickou moc aby mohli rozehrát své špinavé hry. V dlouhodobé perspektivě však představují pro společnost veliký problém. Zůstávají za nimi vykradené investiční fondy, úmyslně prohrané arbitráže, rozvrácené mezilidské vztahy. Nejsou napravitelní ani léčitelní. Ve vztahu ke společenským normám jsou to lidé nepovedení či duševně zmrzačení. Jakmile apelují na vaše city či na morálku a hovoří o demokracii a o svobodě, nenechte se jimi zmást.. přestože to rádi říkají o jiných, jsou falešní, prázdní a vnitřně velmi nejistí. Jakmile psychopat jednou do politiky vstoupí, je téměř nemožné ho z ní odstranit.

gogo ( 2. dubna 2014 21:25 )

Jasno je bohužel již i bez vědců...

gogo ( 2. dubna 2014 21:25 )

Rád bych věděl, kam by tito "vědci" zařadili na př. Bakalu nebo Rittiga...

jarypadlo ( 2. dubna 2014 18:22 )

Tak teď vyhlašuju povinné měření senátorů,poslanců,ministrů,možná i někteří umělci a i redaktoři,reportéři nástup a potom budeme mít jasno!

Zobrazit celou diskusi