Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

USA: V Česku diskriminujete Romy!

Ilustrační foto. Podle amerického ministerstva zahraničí dochází v Česku diskriminaci Romů
Ilustrační foto. Podle amerického ministerstva zahraničí dochází v Česku diskriminaci Romů  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. února 2014
22:17

Společenská diskriminace a násilí proti Romům byly v loňském roce v Česku vážným problémem. Uvádí to každoroční zpráva ministerstva zahraničí USA hodnotící dodržování lidských práv ve světě. Mezi vůbec nejproblematičtější země z 200 hodnocených států řadí americké ministerstvo Sýrii, Severní Koreu, Jižní Súdán a další země Afriky a jihovýchodní Asie.

Diskriminační přístup k Romům je podle zprávy největším problémem Česka v oblasti lidských práv. Mezi další problémy řadí americká diplomacie násilí na ženách, zneužívání dětí, obchod s lidmi či diskriminaci pracujících přistěhovalců.

Česká vláda loni učinila opatření, aby byly prošetřeny a potrestány případy zneužívání moci činiteli bezpečnostních složek a dalších vládních úřadů, v některých oblastech však zůstaly tyto prohřešky bez trestu, uvádí zpráva.

Mezi zeměmi s nejhorším stavem lidských práv jmenoval v úvodu zprávy ministr zahraničí John Kerry Sýrii, kde "se vláda dopouštěla do nebe volajícího porušování lidských práv v probíhajícím konfliktu".

Velmi závažná byla podle něj loni situace rovněž v Jižním Súdánu, kde se zločinů proti lidským právům dopouštěla vláda i protivládní rebelové, což podle Kerryho "ohrožuje bezpečnost regionu i demokratickou budoucnost nejmladší země na světě".

Kerry věnoval ostrou kritiku severokorejskému režimu, který se podle něj dopouští poprav, mučení a zločinů proti lidskosti.

Kritiky se ve zprávě dočkala rovněž Čína, kde podle USA vláda pokračuje v omezování základních lidských svobod a represím vůči Tibeťanům a Ujgurům. Mírným zlepšením v nejlidnatější zemi světa bylo podle zprávy pouze částečné uvolnění politiky jednoho dítěte.

fairmon.webz.cz ( 24. března 2014 20:07 )

Diskriminace ne nedláš nemáš kdo nic nedělá nic nemá děti jsou tvoje a ne státu bud makej nebo tahni jinam kdo tě ma živit.Parazit na poctivých občanech této země.jedinej kdo tu je dikriminovanej jsou bílí občane této vykradené země. Přeji všem hezký večer

jana999 ( 28. února 2014 14:07 )

no oni mají pravdu, my je opravu diskriminujeme, jen jim vypadlo to slovo pozitivně

buban ( 28. února 2014 11:34 )

Anebo něco, co jsem psala už vícekrát-naložit je do vlaku směr Indie, kde budou moci ve sběrně kovů prodat koleje, po kterých přijeli-i celý vlak. A pak ať se sami starají.

janapi ( 28. února 2014 11:01 )

Ráda přispěji-ale jen se zárukou, že pro ně nebude cesty zpět! Něco jako vyslání do vesmíru s cedulkou:"Návrat nežádoucí"!

venxa ( 28. února 2014 07:16 )

Cikanska otazka? Hitler byl RIGHT!

Zobrazit celou diskusi