Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Američan byl uznán nevinným po 17 letech strávených v base!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: lvi - 
5. června 2014
08:16

Newyorčana, který před lety dostal za údajnou vraždu 25 let vězení, nyní soud prohlásil za nevinného a okamžitě ho pustil na svobodu. Třiapadesátiletý Roger Logan strávil v žaláři už 17 let. Při přezkoumání případu se ukázalo, že byl odsouzen na základě výpovědi falešného svědka, kterého využil vyšetřující policista. Podle médií jde od března o sedmého propuštěného odsouzence v Brooklynu.

Deník Daily Mail napsal, že Logan vyšel v úterý z budovy nejvyššího soudu v Brooklynu na svobodu díky vyšetřovacímu týmu, který se jeho kauzou znovu zabýval. Tento tým totiž zjistil, že klíčová svědkyně v procesu, který se konal v roce 1997, byla v policejní vazbě v době, kdy, jak tvrdila, viděla Logana krátce před vraždou.

"Toto svědectví - ať záměrně nebo omylem - bylo falešné," sdělil soudu podle Daily Mail zástupce obvodního prokurátora Mark Hale. "Svědkyně nemohla nic takového vidět, protože byla ve vazbě," dodal.

V New Yorku začal znovu působit zvláštní tým pověřený přezkoumáváním trestů vězení (CRU) vyvolávajících pochybnosti. Nyní prověřuje kolem 90 rozsudků, upřesnil podle agentury AFP brooklynský prokurátor Kenneth Thompson, který se o obnovení práce CRU zasloužil.

Z dosud prostudovaných starých případů CRU dospěl u sedmi z nich k závěru, že rozsudek nebyl dostatečně podložený a naopak u 11 případů, že odsouzení bylo spravedlivé. U většiny přehodnocovaných kauz vedl vyšetřování policista Louis Scarcella, který je již v důchodu a je podezřelý, že používal nelegální metody k usvědčení podezřelých. Někdy prý dokonce používal v různých případech stejného svědka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání