Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krize na Ukrajině: Evropská unie zmrazila majetek Janukovyče

Viktor Janukovyč má zablokovaný majetek
Viktor Janukovyč má zablokovaný majetek  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
6. března 2014
07:09

Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země. Brusel tak dnes učinil publikací tohoto nařízení v Úředním věstníku EU, kde zveřejnil jména všech osob, proti nimž uplatnil finanční sankce. Unie tím vyhověla žádosti nového vedení země. Sankce platí ode dneška.

Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů ze státních peněz, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče kvůli podezření z praní špinavých peněz, bývalý ukrajinský lídr přitom minulý pátek na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty.

Postihy pro představitele bývalého ukrajinského režimu chystá také Kanada.