Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Drtinová o antidepresivní aféře v ČT: Zaměstnanci berou víc prášků, věřím odborářům

Z České televize odchází moderátorka Daniela Drtinová. A rozpoutalo to další aféru. Nečekanou. Točící se kolem užívání antidepresiv!
Z České televize odchází moderátorka Daniela Drtinová. A rozpoutalo to další aféru. Nečekanou. Točící se kolem užívání antidepresiv!  (Autor: ČTK, Česká televize)
Autor: simao - 
28. února 2014
19:26

Daniela Drtinová končí coby moderátorka pořadu Interview ČT24. Její odchod však provází nečekaně bouřlivá aféra: Kvůli neúnosnému tlaku na zaměstnance televize a prostředí plném strachu tam stoupla spotřeba antidepresiv, tvrdí odbory. Drtinová k tomu dodává: Šéfovi odborářů věřím. Prášků se tam prý bere o 30% víc!

V České televizi se rozpoutal další spor. Televizní odbory přišly s tvrzením, že je v tam neúnosná a napjatá atmosféra, ve které se jen těžko duševně pracuje. A tak z ní mizí osobnosti typu Daniely Drtinové či Martina Veselovského. Ti se rozhodli z rozličných důvodů skončit na postech moderátorů pořadů Interview ČT24 a Události, komentáře.

ČT to považuje za běžnou obměnu tváří, problémů však má prý více. "Jistě není samo sebou, že se v posledních dvou letech rapidně zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou," napsali odboráři.

Praktická lékařka ČT Martina Zajíčková se proti tomu ohradila. Šéf odborářů Antonín Dekoj prý informaci od ní překroutil. Růst užívání antidepresiv je podle ní celosvětovým trendem. "Počet preskripcí antidepresiv na mém pracovišti skutečně za posledních několik let o jednotky stoupl, není však možné dávat tento stav do přímé souvislosti se situací v ČT," oznámila doktorka v oficiálním prohlášení televize.

Tvrzení odborářů označil šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal za skandální a lživé. To moderátor Václav Moravec bere celou věc s úsměvem.

Drtinová: Odboráři mají pravdu

Odcházející moderátorka Drtinová si však myslí něco jiného. "Myslím, že odboráři informace nepokřivili. Mluvila jsem s Antonínem Dekojem a není důvod mu nevěřit. Dostal informaci, že ´spotřeba antidepresiv se zvýšila za dobu působení závodní lékařky o 30% a nejvíce za poslední dva roky.´ Zneklidnilo ho to a tomu rozumím," uvedla Drtinová na serveru lidovky.cz. A sama naznačila, že velký tlak na zaměstnance v televizi skutečně je.

Sama moderátorka prý měla více důvodů pro odchod. Především velkou časovou vytíženost, kvůli které se doma míjela s 12tiletou dcerou. Ale také má prý jiný pohled na poslání veřejné televizní služby, než současné vedení ČT.

Železný se loučil s Drtinovou: Je to kamarádka

V dobrém se s ní však rozloučil vedoucí moderátor zpravodajství ČT Jakub Železný. "S Danielou Drtinovou jsem v intenzivním kontaktu, protože jsme si byli vždycky lidsky blízko, takže mě její odchod velmi lidsky mrzí, jsme přátelé," řekl Lidovým novinám. A Drtinové popřál, aby se jí jinde dařilo. "Slova Jakuba Železného mě dojala a ano, jsme přátelé. Naopak jsem ráda, že v ČT zůstává. Rozešla jsem se v ČT s některými lidmi, nikoliv s Českou televizí jako takovou," upozornila Drtinová. Ráda by prý dál pracovala v médiích. Nabídky má údajně z televize i rozhlasu.

fotrpjotr ( 1. března 2014 00:57 )

Při pohledu na Dvořáka na jeho debilní smích,mě připadá,že je neustále pod práškama.

ipsace ( 1. března 2014 00:56 )

Nejnevychovanější skokanka do řeči, ostuda moderátorů, on zas asi vyrostl v prosté rodině a vystoupal rychle nahoru, nesympatický narcis

ninunka ( 28. února 2014 23:27 )

a jiný to ani nebude

aluman ( 28. února 2014 22:49 )

Bez změny vedení se nezlepší nic.

aluman ( 28. února 2014 22:48 )

Nikdo z mých příbuzných a známých antidepresiva nebere a to většina z nich má práci na psychiku hodně náročnou. Připadá mi že antidepresiva jsou pro určité skupiny obyvatel spíš módou než skutečnou potřebou, ovšem mnozí si na nich z hlouposti vypěstovali závislost. Není to tak dávno co mi u dveří zazvonila nová sousedka a ptala se jestli nemám náhodou nějaké prášky, že jí došly. Nabídl jsem jí prášek na bolest, což je jediné co se kdy u nás bralo. Koukala na mě jak z jiného světa. Že prý myslela antidepresiva a že tam odkud se přestěhovala (satelit) je bral úplně každý a měla mě zjevně za cvoka že jsem takovou samozřejmost nepochopil a nabídl jí prášek na bolest. Tahle žena je na mateřské s jedním dítětem a je to podle ní takový záhul, že se to bez antidepresiv zvládnout nedá - to bych řekl že mluví za všechno. Prostě jen hloupá móda co přerostla v závislost.

Zobrazit celou diskusi