Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janukovyčovi a jeho synovi zmrazili Švýcaři účty: Kvůli praní špinavých peněz!

Tohle je luxusní rezidence svrženého ukrajinského prezidenta Janukovyče
Tohle je luxusní rezidence svrženého ukrajinského prezidenta Janukovyče  (Autor: EPA, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
28. února 2014
13:54

Svržený ukrajinský prezident Janukovyč je mezinárodně stíhaný za "masové vraždy" při krvavém potlačování protestů v Kyjevě. Teď má však spolu se svým synem Oleksandrem další problém: Švýcaři jim zmrazili bankovní účty a prošetřují je kvůli praní špinavých peněz!

Honosná vila Viktora Janukovyče v Mežhorje, kam po prezidentově útěku a svržení režimu vrazil rozvášněný dav, je jen špičkou ledovce. Janukovyč i jeho syn si přišli na pohádkové bohatství. O část z něj však nyní přišli. Alespoň na čas. Švýcarská prokuratura totiž zahájila jejich vyšetřování a nařídila zmrazit jim účty.

Razie v kanceláři syna Janukovyče

"V Ženevě nyní probíhá trestní vyšetřování závažného praní špinavých peněz proti Viktoru Janukovyčovi a jeho synu Oleksandrovi," oznámil úřad prokurátora Yvese Bartossy. Došlo také na policejní razii v ženevské kanceláři Janukovyčova nejstaršího syna. Oleksandr Janukovyč je přitom původní profesí zubař, jenže po založení finanční skupiny MAKO se dostal mezi nejbohatší Ukrajince. "Syn má ve zvyku hodně pracovat a vytvořil si dobrý tým," zdůvodňoval Janukovyč starší úspěšnou Oleksandrovu kariéru...

Klan zvaný Rodina a uhelný král v Ženevě

V souvislosti s rodinou prezidenta Janukovyče se však začalo mluvit o politickém a finančním klanu "Rodina", který se vytvořil kolem hlavy státu. Skupina oligarchů v čele s prezidentovými syny prý kontrolovala řadu firem, ale díky vlivu na režim i dění ve státních sektorech - ve vnitru, na financích, v energetice a zemědělství... Švýcarský list Le Matin proto označil před časem Oleksandra Janukovyče za "uhelného krále v Ženevě" - kvůli podivné privatizaci pěti továren na úpravu uhlí v Donbasu.

Švýcarská vláda však nyní vydala seznam 20 Ukrajinců včetně obou Janukovyčů, jejichž majetek u místních bank nařídila obstavit. Podobně pak postupovalo i Rakousko, které na žádost nové ukrajinské vlády zmrazilo bankovní účty 18 nejmenovaným Ukrajincům. Ti jsou pro změnu podezřelí z porušování lidských práv během demonstrací. Ale také z korupce. O jaké osoby konkrétně jde, ani jaká je suma zablokovaných peněz, rakouské ministerstvo zahraničí nezveřejnilo.

reggina ( 28. února 2014 19:16 )

co jsem cetla v zahranicnim tisku, tak Svycari rekli, jestli najdeme nejake ucty, budeme se tim zabyvat, ale jinak spravne, sebrat mu to, otazka je, co s tim, darovat ty penize banderovcum?

itartas ( 28. února 2014 16:03 )

příliš průhledné! Jestli měl Janukovič nějaké konto, tak jistě v Rusku. To jsou lidé, kteří nejsou blbí prosím pěkně ano. Tato propaganda je určená pro ty co žerou seno.

Zobrazit celou diskusi