Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko ani USA Janukovyče neuznávají: Ten chce být stále prezidentem!

Režim Viktora Janukovyče byl po násilnostech svržen, USA ho už jako prezidenta neuznávají. Stejně tak Česko!
Režim Viktora Janukovyče byl po násilnostech svržen, USA ho už jako prezidenta neuznávají. Stejně tak Česko!  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao - 
27. února 2014
20:22

Na ukrajinském Krymu dál řinčí zbraně. Svržená hlava státu Viktor Janukovyč však na to patrně shlíží ze zahraničí - utekl nejspíš do Ruska a v pátek chystá v Rostově na Donu tiskovku. Nadále se považuje za prezidenta Ukrajiny. Bílý dům i český ministr zahraničí Zaorálek ale rázně vzkazují: Neuznáváme tě!

Janukovyč se neobjevil na veřejnosti od minulé soboty, kdy ho ukrajinský parlament zbavil funkce. "Stále se považuji za legitimní hlavu ukrajinské vlády, zvolenou na základě svobodné vůle ukrajinských občanů," citovaly Janukovyče ruské tiskové agentury. Převrat považuje za nelegitimní, stejně jako prozatímní vládu vedenou opozičním předákem Jaceňukem. 25. května se pak mají konat předčasné volby. Janukovyč se svůj postoj chystá veřejně vyjádřit již zítra. V Rostově na Donu prolomí hradbu mlčení. 

USA neuznávají Janukovyče. Česko také ne

Na Ukrajině je přitom na Janukovyče vydán mezinárodní zatykač. A to kvůli krvavému potlačování demonstrací, při kterém se to mrtvolami v ukrajinských ulicích jen hemžilo.

Proti Janukovyčovi přitom stojí i USA. Na dnešní tiskové koferenci mluvčí Bílého domu Jay Carney uvedl, že nepovažují Janukovyče nadále za prezidenta. Důvod? "Odmítl plnit své povinnosti a opustil Kyjev, což podkopalo jeho legitimitu," uvedl mluvčí.

Viktora Janukovyče jako představitele Ukrajiny neuznává ani Česko. Na palubě letadla směřujícího do Kyjeva to dnes pronesl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Říkáme nahlas, že uznáváme legitimitu ukrajinského parlamentu, bereme vážně jeho rozhodnutí," řekl český ministr. Naprosto prý chápe rozhodnutí ukrajinského parlamentu, Janukovyče sesadit. 

Zaorálek chce na rušný Krym

Zaorálek zamířil na Ukrajinu na dvoudenní návštěvu, při které měl spolu s představiteli ostatních zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) vedle Kyjeva zavítat do Doněcka. Zvažuje však to, že se vydá hlavně na Krym. Právě tam je totiž největší rušno.

Ukrajina dostala tento poloostrov od SSSR z iniciativy Nikity Chruščova v roce 1954, teď se to však jeví jako danajský dar! Žije zde značná část ruskojazyčného obyvatelstva a ta chce zpět k Putinovu Rusku, které již zmobilizovalo tanky, letadla a obavy panují i z toho, jak zareaguje černomořská ruská flotila, kotvící právě v krymském Sevastopolu.

Video  Střet demonstrantů a policie v Simferopolu!  - Reuters
Video se připravuje ...

"Jde nám o územní celistvost Ukrajiny a Krym je v této chvíli místem, které je nejrizikovější. Rádi bychom se v (krymském) hlavním městě Simferopolu setkali s politickými představiteli a zjistili, jaké jsou jejich názory," dodal Zaorálek. Po příletu do Kyjeva se český ministr setkal s 27 zraněnými Ukrajinci, které vládní speciál, jímž přicestoval, dopravil naopak do Prahy na léčení.

lennne ( 28. února 2014 05:30 )

Jaceňuk je stejna tlama jako sobotka oni je snad klonujou http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/307142-opozicia-vyzyva-zapad-aby-sa-viac-angazoval/

lennne ( 28. února 2014 05:24 )

Je neuveritelny co si EU a USA dovoluji vcetne Zaoralka, kde bere tu drzost vmesovat se do Ukrajiny, stejne at je to jak chce Putin jim Krym nenecha....pokud neprestanou hrotit, bude hodne zle, vyvolaji valku, smejdi. Je po Olympiade, nestihli to. Nechci si ani predstavit jak by zametli s nami, uprostred Evropy a bez armady. CSSD se totalne pohrbila.

lennne ( 28. února 2014 05:18 )

Debi.love, za me nemluvte, Zaoralek je jeste vetsi kr.eten nez se zdalo....Me vadi, ze sem vozi lidi co napadali, zapalovali a mozna i vrazdili jine lidi, to tady ta verbez zustane?

gabreta ( 28. února 2014 03:09 )

A už to s názorama politiků je stejný jako s Kosovem! Honem se zviditelnit a Zaorálek je toho příkladem se zastrčenou makovicí v Americký pr,deli!! Kdy už jednou ta naše předposranost a lezdo***ismus skončí???

anka ( 28. února 2014 00:57 )

no...ono je hodne rusu co ziji v Cesku, tak se nediv nekterym reakcim na diskuzi...a jeste hodne Cechu co si mysli, ze socialismu bylo lepe, jelikoz se stat staral one, misto toho, aby se sami naucili starat o sebe...kus zvance jim je vzdycky prednejsi nez svoboda...Studena valka skoncila, ale Rusove v ni ziji porad, stejne tak ti co maji vymyte mozky jejich propagandou. Kdyby namoroman mel moznost zit normalne nejaky cas mimo vychodni Evropu, taky by mluvil jinak...Arugumentovat neumi, tak jenom nadavaji.....a pak se divi, ze se maji tak jak maji...

Zobrazit celou diskusi