Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zmatky kolem únosu Hanky a Tonči: Velvyslanec se setkal s rodiči, premiér o nich ale nic neví

Zatímco pákistánský velvyslanec tvrdí, že jejich strana dělá v případu Hanky a Tonči  maximum, premiér o jejich únosu ještě na konci ledna vůbec nevěděl.
Zatímco pákistánský velvyslanec tvrdí, že jejich strana dělá v případu Hanky a Tonči maximum, premiér o jejich únosu ještě na konci ledna vůbec nevěděl.  (Autor: Archiv rodin Hanky a Tonči)
Autor: ljš, ČTK - 
3. února 2014
16:29

Už jedenáct měsíců jsou v zajetí! Zatímco v lednu se zdálo, že vyjednávání o propuštětí dvou českých turistek Hanky a Tonči je na dobré cestě a pákistánská strana dělá v případu, co může, nyní to vypadá, že mezi tamními politiky a diplomaty panují velké zmatky.

Ještě v polovině ledna vydalo pákistánské velvyslanectví prohlášení, že se jejich úřady budou případu Hanky a Tonči nadále věnovat s největším úsilím. Bývalý pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí dokonce napsal matkám obou dívek dopis a nový velvyslanec Tadžammul Altáf se s nimi sešel.

Altáf také zdůrazňoval, že únos řeší Pákistán na všech úrovních včetně prezidentů a že si vyměňuje s českými úřady informace. Takové tvrzení je ale v rozporu s informacemi serveru The News International. Z něj vyplývá, že se pákistánský premiér Navaz Šarif o únosu dozvěděl až o týden později od delegace senátora Hadžiho Adíla pro oblast Balúčistánu.

Adíl serveru řekl, že je velmi překvapený, že ministerstvo zahraničí selhalo ve svém úkolu informovat premiéra o takto závažném incidentu. Šarif mu však slíbil, že se situaci unesených Češek začne neprodleně věnovat. "Vrhá to na naši zemi v zahraničí velmi špatné světlo," řekl Adíl serveru.

Podle serveru tak dosud nebyly učeněny žádné hmatatelné kroky vedoucí k osvobození českých turistek. Nezbývá tedy než věřit, že prohlášení pákistánského velvyslanectví jsou spolehlivější.

Únos

Dvě čtyřiadvacetileté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán. Ženy cestovaly z Íránu do Indie. Později se objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu a druhý v říjnu. Na starších záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy. Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem - dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.

Video  Nové a mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu  - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

cinderella1 ( 5. února 2014 04:32 )

Co si vsichni mysli??? ...ja si myslim, ze se z toho vyhrabou! Ja jim to preju z celeho srdce!

cinderella1 ( 5. února 2014 04:30 )

Arano nebud takova sketa!

cinderella1 ( 5. února 2014 04:27 )

Doufam, ze se z toho dostanou! Jeste neni vsem dnum konec!

cinderella1 ( 5. února 2014 04:24 )

vycestovaly

cinderella1 ( 5. února 2014 04:24 )

Jsi chytry jako radio ....proc jsi jim to neporadil nez vycestovali z Ceska???? ...chytraku!?

Zobrazit celou diskusi