Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 nejožehavějších otázek o novém videu Hanky a Tonči: Proč mluvily o smrti?!

Bezpečnostní expert Andor Šándor okomentoval nová videa unesených Češek Hanky a Tonči
Bezpečnostní expert Andor Šándor okomentoval nová videa unesených Češek Hanky a Tonči  (Autor: Archiv Blesku, reprofoto Video rodin Hanky a Tonči)
Autor: simao, oj - 
31. října 2013
05:00

Nové video Hanky a Tonči přineslo rodičům mladých Češek, unesených v Pákistánu, naději, že jsou jejich milované dcery naživu. Zároveň však vyvolalo řadu nových otázek. Na 10 nejožehavějších témat jsme se proto zeptali bezpečnostního experta Andora Šándora. Proč teroristé drží dívky odděleně? A proč Hanka s Tončou mluví o smrti a v mrazivých výpovědích svým rodinám vzkazují, co jim mají zahrát na pohřbech?

Proč únosci natočili nové video a poslali je české vládě?

Únosci video natočili a předali na ambasádě v Islamabádu. Jistě by se našel způsob, jak kontaktovat přímo rodinu, ale adresují zprávu těm, kteří mohou rozhodnout.

Proč dívky drží odděleně?

Z videa je evidentní, že dívky rozdělili kvůli znemožnění vojenského zásahu. Často takové akce končí smrtí i osvoboditelů. Pravděpodobnost úspěchu záchranné akce, která probíhá v jeden čas na dvou místech, je minimální. Únosci mohli mít náznaky, že se něco děje. Neznamená to ale, že za únosce budou vyjednávat dva týmy.

Proč videa ze srpna zveřejnili až teď?

Jasně to ukazuje na to, že se vyjednávání nedaří.

Proč Tonče dovolili mluvit česky?

Nemusí to znamenat, že by mezi únosci byl někdo, kdo mluví česky. Dívky nemůžou nic prozradit, protože nic neví. Pravděpodobně je drží na opuštěných místech, pokud je přemisťují, tak s páskou přes oči.

Video Nové a mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

Proč matky mluví o únoscích hezky?

Samozřejmě mají strach o osud svých dětí. Ve vyjednávacím týmu jsou navíc experti na komunikaci. Jejich vzkaz má nějaký cíl. Snaží se v únoscích oslovit lepší já.

Proč dívky mluví o smrti a čtou poslední závěť?

Je to útok na city. Ukazují tím, v jak špatném jsou stavu.

Proč médiím video poskytla rodina?

Může to být způsob, jak se vzkaz od rodin může dostat k únoscům. Tedy zveřejněním na internetu.

Jaká je šance, že dívky ještě žijí?

Věřím, že živé jsou. Zájem únosců je získat výkupné, ať už je to ve formě peněz nebo jiných požadavků. Peníze by byly to nejjednodušší.

Proč jsou matky na videu oblečené do tradičních šatů islámských žen?

Ženy k muslimům v žádném případě nesmí mluvit nezahalené.

Mohly dívky ohrozit výroky prezidenta Zemana?

To samozřejmě nebylo nejšťastnější. Únosci z toho mohou dedukovat, že víme víc, než skutečně víme. Jsou a budou opatrní. Dobře vědí, že jim jde o život a oni o něj v žádném případě nechtějí přijít. Tohle nejsou sebevražední atentátníci.