Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Pákistánu radikálové zajali skupinu učitelů: Udělali to únosci Hanky a Tonči?

Autor: ČTK, lm - 
23. listopadu 2013
12:40

Islámští radikálové dnes na severozápadě Pákistánu unesli 11 učitelů, kteří byli zapojeni do očkovací kampaně proti obrně. Na západě země byly už v březnu uneseny i Češky Hanka a Tonča. Mají tyto dva případy nějakou souvislost?

Podle agentury Reuters je únos učitelů další útok na lidi, kteří se snaží zajistit prevenci proti této nebezpečné chorobě. Radikální konzervativci zdravotní kampaň v Pákistánu odmítají jako vměšování Západu a ohrožování hodnot islámu. Konzervativci také tvrdí, že vakcína může obsahovat výtažky z vepřů, což je pro muslimy nepřípustné.

Islamisté učitele unesli ze školy v severozápadní provincii Chajbar Pachtunchvá. Jde o kmenovou oblast ležící u hranice s Afghánistánem. Ozbrojenci do školy přišli krátce po odjezdu zdravotníků, kteří děti očkovali. Odvezli je na území kontrolované velitelem Mankálem Baghem. Zástupce místní správy řekl, že Bagh je proti očkovací kampani a nechce, aby byly děti imunizovány na území, které spadají pod kontrolu jeho lidí.

V těchto oblastech působí také pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban, takže do nich nevstupují příslušníci pákistánských bezpečnostních sil. Policie a vojsko v jiných oblastech země většinou zdravotníky při očkovací kampani chrání. Podle místních představitelů začnou vyjednávání o podmínkách propouštění zajatců.

Nebezpečný západ Pákistánu

Na západě Pákistánu jsou únosy zřejmě na denním pořádku. Zmizely tu i Češky Hanka a Tonča. Dvě 24leté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán 13. března.

Ženy cestovaly z Íránu do Indie. Postupně se objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu a druhý v říjnu. Na dřívějších záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.

Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem - dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.

Česká diplomacie je co se týče informací o stavu vyjednávání o propuštění dívek zdrženlivá. V polovině října prezident Miloš Zeman potvrdil, že tato jednání stále probíhají.

Video Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

rastasan ( 24. listopadu 2013 14:03 )

Ok.beru tvůj názor.

honza1965 ( 24. listopadu 2013 13:46 )

Skutečně se není čeho bát. Někomu sice může 75 + 59miliard připadat jako úžasné jmění, jenže skutečnost je taková, že ty nemovitosti spolknou podstatnou část hotovosti na opravy a ani ten zbytek nebudou volné peníze na "utrácení" k získání nějaké moci, bude je nutné investovat tak aby z nich byl výnos na "přežití". Možná by to chtělo trochu podrobněji rozvést ale už nemám čas.....odjíždím.

rastasan ( 24. listopadu 2013 13:35 )

Konečně dobrá diskuze.Ocenuji tvůj názor.Šlo mi jen o to že se bojím že církev dostane financemi do rukou moc kterou zneužijí k získání vlivu.Četl jsem starý i nový zákon,i bibli.Nikde nebylo nic o hromadění majetku.Církev by měla bít tak silná jak je počet věřících.Ti by jí měli dotovat.To mi třeba na církvi vadí.Ale musím říct že nynější papež se mi docela zamlouvá.

honza1965 ( 24. listopadu 2013 13:21 )

Shodou okolností je to i rok mého narození. Přes to mám zcela odlišné názory založené na znalostech. Faktem je, že některé farnosti zkrachují, s tím souhlasím. Některé vinou špatného hospodaření, některé třeba kvůli tomu že jim bude navrácen majetek nemovitý v takovém stavu, že nebudou mít dost prostředků na to ho uvést do stavu kdy by jim mohl začít třeba jenom sloužit, natož vydělávat. Ovšem to už bude jenom jejich problém. Problém který jim nijak nepomůže k moci, kterou tu tak strašíš, problém který budou muset řešit oni, jelikož to bude skutečně už jenom jejich problém. Zkrátka restituce jsou konečným řešením, v určité fázi definitivním utnutím peněz na platy a provoz od státu a většinou požadovaným odloučením=zrušením závazků státu k církvím.

rastasan ( 24. listopadu 2013 12:57 )

Člověk musí hlavně přemýšlet.Je zajimavé že máte ve jméně číslici 1965.V témže roce jsem se narodil i já.Tak mě nepovažujte za hlupáka.ještě se budeme divit co se stane s církví po restitucích.Budou se snažit peníze množit a mnoho farností zkrachuje.Dávám církvi rok či dva a pak si můžeme znovu pokecat.

Zobrazit celou diskusi