Pákistánský Senát požádal ministerstvo vnitra v Islámábádu a další zodpovědné úřady, aby ho informovaly o vývoji případu dvou unesených Češek, které letos v březnu zajali ozbrojenci v provincii Balúčistán. Na svých internetových stránkách o tom v pátek informoval pákistánský list The Express Tribune. Schůzka je naplánovaná na pondělí.

Předseda senátního výboru pro zahraniční záležitosti Hadži Muhammad Adíl byl minulý týden v Praze, kde se na pákistánské ambasádě setkal s příbuznými zmizelých Češek. "Ujistil jsem rodiny unesených žen, že součástí paštunské ani balúčské tradice není ubližovat ženám," citovaly senátora noviny. "Jde o velmi naléhavý diplomatický a humanitární případ a je třeba se mu okamžitě věnovat," zdůraznil Adíl a konstatoval, že rodiny unesených dívek nejsou dost bohaté na to, aby si mohly dovolit zaplatit výkupné.

Video
Video se připravuje ...

Nové a mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami, unesenými ozbrojenci v Pákistánu /Archiv rodin Hanky a Tonči/

Adíl je předním pákistánským senátorem a místopředsedou vládní Lidové národní strany (ANP). Ta zastupuje sekulární Paštuny a vystupuje proti islamistickým skupinám, především proti teroristické síti Al-Káida a radikálnímu hnutí Taliban.

Dvě 24leté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán 13. března. Ženy cestovaly z Íránu do Indie. Postupně se objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu a druhý v říjnu. Na dřívějších záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy. Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem - dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.

Česká diplomacie je co se týče informací o stavu vyjednávání o propuštění dívek zdrženlivá. V polovině října prezident Miloš Zeman potvrdil, že tato jednání stále probíhají.

Video
Video se připravuje ...

/Video se objevilo na internetu, možná je důkazem, že jsou stále naživu!/ INT