Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pražský dopravní podnik dokončil audit dostavby metra A

Z hostivařského depa se včera přesně v jedenáct rozjela souprava typu 81-71
Z hostivařského depa se včera přesně v jedenáct rozjela souprava typu 81-71  (Autor: Blesk – Alexandr Malachovský, ČTK)
Autor: ČTK, lvi - 
2. února 2014
14:44

Pražský dopravní podnik (DPP) na konci ledna dokončil interní audit týkající dostavby metra A do Motola. Ředitel podniku Jaroslav Ďuriš dnes ČTK řekl, že audit zatím není uzavřen, ještě ho čeká připomínkování. Jeho závěry bude podnik prezentovat do dvou týdnů. Z předběžných výsledků auditu vloni vyplynulo možné porušení zákona o veřejných zakázkách.

"V rámci zasmluvňovacího procesu prací na stavbě nepochybně došlo k určitým pochybením, ale nejsou tak vážná, jak bylo v minulosti prezentováno," uvedl ředitel. "Předpokládáme, že do dvou týdnů bude projednávání a připomínkování auditu uzavřeno, výsledky budeme následně prezentovat," doplnil.

Do médií už v září unikly předběžné výsledky auditu, které upozornily na možný střet se zákonem. Pochybení se podle nich dopustil Inženýring dopravních staveb a.s. (IDS), který stavbu pro pražský dopravní podnik organizuje. Podle auditu IDS zadal některé práce bez řádného zadávacího řízení. Tuto skutečnost se snažil dodatečně napravit až ve chvíli, kdy již byly všechny práce v řádu desítek milionů korun dokončeny. Padlo kvůli tomu trestní oznámení.

Nový ředitel Ďuriš v říjnu propustil šéfa interního auditu Lukáše Wagenknechta, pod jehož vedením audit na pochybení upozornil. Ředitel svůj krok zdůvodnil například tím, že ve Wagenknechtově zprávě byly faktické chyby. Nadační fond proti korupci (NFPK) ale tvrdí, že vyloučení auditora bylo účelové. Upozorňuje přitom na propojení IDS s TOP 09 vládnoucí Praze.

Kvůli údajnému porušení zákona o veřejných zakázkách navíc loni na podzim ministerstvo dopravy zkrátilo dopravnímu podniku strop pro přidělení evropských dotací na stavbu metra. Podnik se proti tomu odvolal, ale ministerstvo odvolání zamítlo.

Stavba začala v roce 2009 a měla by stát zhruba 22,5 miliardy korun, z toho z evropských dotací asi 7,5 miliardy korun. První cestující by se měli novým úsekem svézt na začátku příštího roku. Nově budovaný úsek metra A je dlouhý asi šest kilometrů a na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Doba jízdy z Motola na Můstek bude 15 minut.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi