Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud: Metrostav musí obnovit práce na tunelu Blanka!

Autor: ČTK, lvi - 
24. ledna 2014
19:15

Stavební firma Metrostav musí obnovit práce na tunelovém komplexu Blanka. Praha má povinnost za tyto práce zaplatit, vyplývá z předběžného rozhodnutí, které dnes vydal rozhodčí soud. Podle předběžného vyjádření soudu jsou smlouvy mezi Metrostavem a Prahou platné.

Stanovisko soudu ale zatím není konečné. Další soudní stání bude na začátku března. ČTK to řekl náměstek pražského primátora Jiří Nouza (TOP 09).

"Výsledek jednání považuji za úspěch," řekl Nouza. "Soud uložil Metrostavu povinnost pokračovat ve stavbě tak, aby se předcházelo škodám," uvedl. Práce by měly být zahájeny nejpozději do šedesáti dnů. Zároveň Praha musí za provedené práce platit, a to vždy nejpozději do 21 dnů.

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun. O proplacení této částky zatím soud nerozhodl. Praha podle politiků peníze na tunel má, obává se ale neplatnosti smluv s Metrostavem. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit.

Blanka, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) mluví o konci léta. Za právní služby kvůli sporu Praha zaplatí přes 22 milionů korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi