Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Sousedské spory očima advokáta: Jak je lze vyřešit?

Advokát odpovídal na dotazy v redakci Blesku.
Advokát odpovídal na dotazy v redakci Blesku.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: red, piffk - 
22. ledna 2014
06:39

Obrovský ohlas čtenářů vzbudil 3. díl Průvodce občanským zákoníkem na téma Sousedské vztahy. Záplava dotazů doslova zahltila chat Blesku. Na nejzajímavější otázky odpovídal advokát Roman Moussawi.

Sousedím s potokem, který má ve správě povodí. Opěrná zeď se bortí. Kdo ji musí opravit? Zeď stojí na pozemku povodí, které tvrdí, že zeď mu nepatří. (J. M.)
Zjednodušeně řečeno podle nového občanského zákoníku platí, že zeď patří tomu, komu patří pozemek pod ní a ten by se také o zeď měl postarat. Pokud vás špatný stav zdi ohrožuje, máte právo se domáhat u majitele, aby zeď dal do pořádku.

Můžu vymáhat náhradu škody po sousedovi, který boural zeď a mně opadala z fasády omítka? (Vláďa)
Pokud vám soused způsobí svou činností - např. bouráním své zdi nějakou škodu, tak máte právo na její náhradu. Musel byste ale prokázat, že fasáda byla zničena jeho činností, což je u těchto sporů to nejobtížnější. Než bych šel do sporu, chtěl bych slyšet vyjádření znalce k tomu, zda budeme u soudu schopni prokázat, že sousedovým bouráním zdi, byla vaše zeď skutečně poškozena.

Jak se mám bránit proti štěkajícímu psu sousedky? Jakmile sousedka odejde do práce, hned za zdí mé ložnice začne stěkat její pes a vydrží s malými přestávkami cca 1 hodinu. Já kvůli tomu nemůžu spát. (V. B.)
To je situace, která by byla řešena ve prospěch vaší sousedky. Její »právo na domácího mazlíčka« je poměrně silné a psovi štěkat nezakáže ani soud. Něco jiného by bylo, kdyby tam těch psů bylo deset. Se štěkáním tedy asi nic neuděláte.

Po zřízení přepadu z odpadové jímky mi soused znehodnotil vodu ve studni. Jak tento problém se sousedem vyřešit? (Slanina P.)
To je závažné narušení vašich práv. Souseda bych vyzval k nápravě, a pokud by to nepomohlo, uplatnil bych své práva u soudu.

Co se dá dělat se zřejmě duševně nemocnou sousedkou, která celý den ťuká v komoře a hraje komedii, že není doma. (Janina)
Je třeba ji nějakým způsobem dostat k obvodnímu lékaři, aby bylo možné zahájit řízení o způsobilosti, což pak většinou končí umístěním v nějakém pro ni vhodném zařízení. Zkuste se spojit s její rodinou a domluvit se s nimi.

Máme chatu a vedle souseda, který často pálí trávu. Dým a smrad je strašný. Jak se bránit?
(Petra K.)
Záleží na tom, jak často soused trávu pálí a zda to není nepřiměřené místním poměrům. Pokud se mu nedá domluvit, vyzval bych jej písemně, aby svého jednání zanechal a do výzvy bych uvedl i data, kdy trávu pálil. Pokud ani to nepomůže, můžete se domáhat svých práv u soudu. Před tím si ale opatřete důkazy - svědectví dalších sousedů, kamarádů na návštěvě, fotky dýmu apod.

Sousedka pronajala byt. Nájemkyně s druhem nás obtěžují hlasitými debatami a hlavně hlasitou reprodukcí hudby. Na výtky sdělují, že do 22. hodiny si mohou dělat, co chtějí. Co s tím? (Jarek)
Nikdo nemá právo vás doma rušit hlasitou hudbou ani jiným hlukem kdykoliv, ne jen po desáté. Něco jiného je, kdybyste si stěžovala na hlučný vysavač souseda, který každou sobotu dlouho uklízí, což vám vadí, tam byste měla smůlu vy, ale v daném případě je právo na vaší straně a můžete se obrátit na soud.
 
Soused má na zahradě velice vzrostlý ořech, který nám zastiňuje zahradu včetně bazénu. Listí padá na náš pozemek a kořeny prorůstají i pod bazénem. Při velkém větru máme obavu o rozlomení či vyvrácení stromu. (Ivana)
Pokud strom ohrožuje nejen váš bazén, ale i vaše zdraví, když při větru hrozí jeho pád, vyzvěte ho, aby situaci vyřešil. Pokud to nezabere, podejte žalobu. S velkou pravděpodobností budete úspěšní.

gc76 ( 12. července 2014 11:17 )

 Dobry den Potřebovala bych poradit bydlíme v najemnim byte v přízemí starého domu kde jsme z rekonstruovaly celý byt, protoze byl ještě jak za komunismu proveden na to jsme si vzali půjčku . snizily jsme stropy nova omítka ,prostě vse.. Nad námi bydli romska rodina ,ktera byt pronajimala to se vse vyresilo,ale tet tam bydlí původní majitel,který je hluchý též se jedna o romskou rodinu má 4 deti,kteří neustále běhají a dělají hluk me se klepou as hrnečky v kuchynske lince,dveře í ,nemluvím o tom ,že nás 10 vytopili . Byla jsem na domosu zprávě kde jsem vse nahlásil a,ale bohužel se nic neděje. Každý den chodíme na horu a prosíme jestli by se mohli nějak ztišit,ale s tim panem není řeč nic neřesti a ni to, že má nevyvezenou popelnici už 5 let ,ktera je prolezla červy a v extrémních vedrech začíná působit okna mam 5 metrů od popelnic. Bylo mi řečeno ,že stim nemohou nic dělat .Odpadky spalují na dvoře nebo používají naší popelnici. Co se tyče koupelny tak nám nikdo nezaplatí nic, n Nevím na koho se mam už obrátit,když domovní zpráva nic neresi. Pokud vím poplatek za popelnici se má platit nebo ne??? Nemusí??? Chodíme do prace na tři směny ani vyspat se nemohu!!! Prosím Vás co máme dělat Děkuji

Zobrazit celou diskusi