Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nový občanský zákoník: Můj dům, můj hrad! Ano, ale nesmíte rušit sousedy!

Máte-li rádi milimetrový trávík a sekáte tak každý druhý den, pozor, to už obtěžujete sousedy!
Máte-li rádi milimetrový trávík a sekáte tak každý druhý den, pozor, to už obtěžujete sousedy!  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
21. ledna 2014
12:41

Ve svém domě, bytě nebo třeba na zahradě si můžete dělat, cokoli vás napadne. Ale pozor! Nesmíte s tím obtěžovat sousedy. Tak se dají jednoduše shrnout paragrafy nového občanského zákoníku, které podrobně upravují sousedské vztahy.

Obtěžovat je možné kouřem, prachem i stínem. Co si děláte na svém pozemku je sice vaše věc, ale nesmíte kvůli tomu obtěžovat sousedy.

Tohle všechno může obtěžovat:

* Odpad

Paní Niklové je už osmdesát let a stále chodí na suchý záchod, tak jak je od malička zvyklá. Když je potřeba záchod vyvést, jen ho »vypustí« na kraji pozemku. To ale vadí sousedům, kteří s paní Niklovou sousedí a nedaleko místa, kde paní Niklová odpad vypouští, mají dětské pískoviště. 

* Voda

Okap pana Nedbalého zrezivěl tak, že se rozlomil a spadl na pozemek paní Pečlivé. Té ani tak nevadí rezavé torzo okapu jako to, že na její pozemek stéká voda z celé střechy pana Nedbalého a vyplavuje jí vzácné rostlinky, které více vody nesnesou.

* Kouř

Pan Šedivý má zahradu s ovocnými stromy. Listí, které z nich padá, postupně celý podzim a zimu pálí, do ohně navíc přihazuje veškerý spálitelný odpad a někdy dokonce přihodí třeba i pneumatiku. Vždy, když začne, běží si ukašlané hospodyňky z celé vsi sundat ze šňůr prádlo.

* Prach

Pan Závodivý má velký a prašný pozemek. S oblibou na něm trénuje na motokrosové závody. Nejenže okolí obtěžujem neusátlým hlukem motorky, ale po každém tréninku je sousedův pozemek pokrytý prachem.

* Plyn

Jednom domě byly vytvořeny dva byty. Jeden dole, druhý nahoře. V dolním bytě si rodina splnila svůj sen a koupila si krb na biolíh bez komína, který lze užívat i v paneláku. Vždy když dole rozpálili tento krb, tak se ve střešním dětském pokoji druhého bytu začal hromadit nějaký plyn a nepříjemně se v něm dýchalo. Pokud by se rodiny nedohodly, tak by rodina ve střešním bytě měla u soudu velkou šanci zarazit provoz biokrbu.

* Pach

Pan Kvítek si v rohu zahrady založil hnojiště, přestože sousedi mají hned za plotem pergolu, kde v létě rádi tráví volný čas. Teď jim ale odpočinek kazí zápach hnojiště pana Kvítka.

* Světlo

Paní Bojácná má před vchodem svého domu nainstalované silné světlo, které koupila za pár kaček při rušení fotbalového stadionu, a které se rozsvítí vždy, když někdo projde. Zatímco ji uklidňuje, že ví o každém šustnutí, sousedům tečou nervy. Světlo paní Bojácné totiž svítí přímo do oken jejich ložnice a ani žaluzie mu nedokážou v pronikání zabránit.

* Stín

Soused si bez domluvy s Novákovými zvýšil plot o jeden metr. Kvůli tomu je ale podstatná část zahrady, na které Novákovi pěstují svá milovaná rajčata, ve stínu.

* Hluk

Pan Starý špatně slyší, a tak má zvuk v televizi stále na maximum. V paneláku, kde s ním z jedné strany sousedí rodina s malými dětmi a z druhé strany dělník, která pracuje na směny, to je ale nepříjemný problém.

* Otřesy

Pan Mára si koupil stavební drtičku a umístil ji na kraj pozemku. Drtička každý den hlasitě hučí a vibracemi obtěžuje sousedy.

* Vnikání zvířat

Kalinovi mají velké hejno slepic, které terorizují okolí. Vnikají totiž do sousedních zahrad, kde rozhrabávají záhony.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi