Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mrtvý palestinský velvyslanec byl přítel Arafata: Hrozivá souvislost a odkaz z 80. let

Velvyslanec Džamál byl blízký i zesnulému šéfovi Organizace pro osvobození Palestiny Jásiru Arafatovi.
Velvyslanec Džamál byl blízký i zesnulému šéfovi Organizace pro osvobození Palestiny Jásiru Arafatovi.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Etienne Bláha - 
3. ledna 2014
12:15

Za totality se palestinští »bojovníci za svobodu« léčili v našich lázních, vítali je naši státníci a na našem území mezi sebou i bojovali! Jásir Arafat si v Praze v roce 1956 dokonce poprvé nasadil svůj pověstný šátek a o 33 let později získal Řád bílého lva. Mrtvý palestinský velvyslanec, který zemřel po výbuchu trezoru, si byl s Arafatem také blízký.

Zvláštní vztahy s Organizací pro osvobození Palestiny (OOP) a jejím vůdcem Jásirem Arafatem kvetly od 60. let minulého století. „Na našem území dokonce probíhaly dost významné boje palestinských frakcí v desítkách lidí,“ šokoval historik Adam Kretschmer. Většinu incidentů ale policie ani tajné služby neřešily.

Lázně, školy i zbraně

„Sověti nám přikázali účast na výcviku bojovníků OOP,“ popsal tehdejší praktiky Kretschmer. StB jich více než 130 vyškolila na kursech v Brně a Praze. Výměnou za to byly čilé zbrojní obchody. Nejen kvůli nim Jásir Arafat jezdil do ČSSR nejméně dvakrát ročně.

Se symbolem Palestinců, který si svůj šátek údajně poprvé nasadil v Praze roku 1956, se pravidelně setkával tehdejší prezident Gustáv Husák (†78). Ten mu měsíc před revolucí propůjčil Řád bílého lva. „Vztahy se ale v 80. letech zhoršovaly. Moskva už nepodporovala terorismus a OOP prý pozdě platilo za zbraně,“ vysvětlil Kretschmer. Po Listopadu 1989 se nová republika od Palestinců odvrátila úplně.

Arafatovo přátelství s velvyslancem

Arafat by přítelem také velvyslance Džámala. Je tedy možné, že by Džámalova smrt mohla mít souvislost s angažmá ve straně Fatah, kterou Arafat spoluzakládal? Mohlo by se také jednat o mstu radikálů umírněnějším Palestincům. Nedá se vyloučit ani vyřizování účtů v rámci kšeftování. Někteří palestinští diplomaté ve světě totiž v minulosti opravdu čile obchodovali.

Byl mrtvý velvyslanec v Československu?

„Je možné, že by zemřelý velvyslanec byl diplomatem v Praze i před revolucí, ale vztahy mezi samotnými Palestinci jsou naprosto nepřehledné. Nakonec on sám tehdy mohl pod jiným jménem projít výcvikem nebo tu být na rekreaci. To už ale asi nezjistíme,“ říká Kretschmer.

jeromeklapka ( 4. ledna 2014 23:59 )

Tak pán Kretschmer je historik?Je prý možné,že tady byl už pred revolucí Keď v samotnom jeho životopise je uvedené,že v Prahe je od r.1984.Jeho dcéra mimochodom študovala politologiu v Bratislave.Zjavne "tady byl pred revolucí"

rudyptak48 ( 3. ledna 2014 22:18 )

Nechápu, proč musí mít ČR vztahy na úrovni velvyslanectví s palestinským státem, nestátem. Naše tajné služby jsou zřejmě z větší části obsazeny dřívějšími komunistickými šiony. Přes tu mlhu, co naše tajné služby pořád vypouštějí, se občan pravdu těžko dozví.

mandat ( 3. ledna 2014 17:16 )

Ty se mlati mezi sebou. Delaji sve ilegalni ksefty. Vyuzivaji diplomaticke imunity a podporuji terorismus. Obchoduji se zbranemi a drogama.

nofar ( 3. ledna 2014 13:53 )

V roce 1956 si Jasir Arafat narazil na hlavu cernobilou uterku - a od te doby ji nevypral.

turek1 ( 3. ledna 2014 13:50 )

takze bojovnici za slobodu tady se leci dal mozna aj ty ktery strileji na vojaky ktery ich prisli osvobodit. tak blesk piste otevrene .

Zobrazit celou diskusi