Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékaři nesmějí odpojit od přístrojů dívku (†13) s mrtvým mozkem: Rodiče jsou proti!

Rodiče bojují za každou cenu o záchranu Jahi. Dívka má však mrtvý mozek.
Rodiče bojují za každou cenu o záchranu Jahi. Dívka má však mrtvý mozek.  (Autor: Reprofoto KTVL/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp, ČTK - 
31. prosince 2013
08:57

Lékaři v kalifornské nemocnici zatím nesmějí odpojit od přístrojů dívku, u které již podle nich nastala mozková smrt. Rodičům třináctileté Američanky Jahi McMath se podařilo získat u soudu příkaz, aby zůstala připojena k dýchacím přístrojům minimálně do 7. ledna.

Soud původně rozhodl, že dívka má být odpojena do 30. prosince. Rodiče však odmítají, že by byla mrtvá, rozhodli se bojovat za její záchranu a chtějí, aby ji vyšetřili další odborníci.

Jahi podstoupila na počátku tohoto měsíce odstranění krčních mandlí. Nastaly ale vážné komplikace a od té doby je připojena k nemocničním přístrojům, které jí umožňují dýchat, a k vyživovací trubici. Podle znalců mozková smrt nastala 12. prosince. „Je to tragédie, která byla odložena o další týden,“ komentoval rozhodnutí pro novináře mluvčí nemocnice.

Soudní dokumenty zveřejněné elektronicky ukazují, že rodina podala v pondělí žalobu u amerického okresního soudu v severní Kalifornii, kterou chce pozdržet nařízené odpojení dívky od přístrojů udržujících její plíce a srdce v činnosti o více než dva týdny. Podle žaloby nemocnice plánuje odpojení přístrojů přes námitky její matky a proti jejím náboženským zásadám, což porušuje principy náboženské svobody.

Členové rodiny dívky odmítají, že by její zotavení bylo nemožné, a snaží se ji přestěhovat do centra pro dlouhodobě nemocné v New Yorku. Peníze na převoz již rodina získala z darů. Nemocnice uvedla, že nemá proti převozu námitek, odmítla však minulý týden učinit další lékařské procedury potřebné pro převoz.

bubliiinka ( 31. prosince 2013 16:33 )

vy tady děláte jako by jste to platili vy, nedáte na to ani korunu a z vaší rodiny to taky nikdo není tak držte pysk

blooroses ( 31. prosince 2013 15:08 )

Vzhledem k tomu že jí brali mandle kvůli léčbě spánkové apnoe (běžné u kojenců a batolat) až v tak vysokém věku, byl asi její zdravotní stav celkově komplikovanější a nemuselo jít o lékařské pochybení.

babca99 ( 31. prosince 2013 13:01 )

na první pohled by její odpojení znamenalo ztrátu pro lidský genofond...

zlymikes ( 31. prosince 2013 11:25 )

holka jde na operaci krčních mandlí a konec. Divím se,že Blesk nepíše,že to zpackal doktor s diplomem získaným v SSSR.

jana999 ( 31. prosince 2013 11:09 )

zase na druhý straně pokud na to mají finance, tak at si jí převáží a dělají si s ní co chtějí

Zobrazit celou diskusi