Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Oběti Tálibánu: Teroristé zabili vojáky Edmunda (†34) a Patrika (†39)!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: shp, ČTK - 
28. prosince 2013
20:52

To jsou oni, hrdinové, kteří v Kábulu zemřeli při bombovém útoku Tálibánu! Slovenské ministerstvo obrany zveřejnilo identity vojáků, kteří zemřeli v Afghánistánu. Rotný Patrik Fraštia (†39) z Kysuckého Nového Mesta a nadporučík Edmund Makovník (†34) z Košic patřili k 5. pluku speciálního určení v Žilině.

Oba patřili k elitě slovenské armády a budou chybět nejenom svým blízkým a příbuzným, ale právě i kolegům ve zbrani.  Převoz jejich těl do vlasti řešilo celý den slovenské ministerstvo zahraničí a obrany. Pravděpodobně budou zítra ráno dopravena na americkou vojenskou základnu v německém Ramsteinu, odkud poputují do vlasti.

Dva Slováky a jednoho Američana zabil na východním předměstí Kábulu výbuch trhaviny. Původní informace o tom, že explozi měl na svědomí sebevražedný atentátník, se nepotvrdily. Podle dosavadního vyšetřování byla trhavina v odstaveném autě odpálena na dálku ve chvíli, kdy kolem něj projížděl armádní konvoj. Kromě tří mrtvých si útok vyžádal i šest zraněných civilistů.

Skupina pěti slovenských vojáků byla v Afghánistánu od poloviny listopadu a připravovala v Kábulu příjezd dalších 78 vojáků, kteří mají do země dorazit 1. ledna. Tři vojáci z původně pětičlenné skupiny nyní pomáhají s organizací převozu těl svých mrtvých kolegů a armáda za nimi vyšle psychologa.

va45 ( 31. prosince 2013 19:48 )

Hlavní je,že to pochopils ty.Tak mě to vysvětli.Povídej,přeháněj ať se poučim.Do Kolbemky nevstávám.To už mám za sebou.

pf2011 ( 29. prosince 2013 16:24 )

To je diametralní rozdíl. ŕidič kamionu pracuje nejen pro prachy ale jeho prace má nejaký vyznam. Stejne jako když horník rano sfárá a neví jestli se ze šichty vrátí.Jde taky jen za vejdelkem ale jeho práce má smysl a užitek. V pripade tehto sametových obetí, jde jen o vejdelek , nijaký dalekosahlý vyznam pro společnost v tom nevidím. Asi v tomto je to docela jiné.

evita5555 ( 29. prosince 2013 14:41 )

Hlavne obete sametovej. Museli tam ísť, lebo doma sa nemôžu zamestnať a ak, tak len za minimálnu mzdu. Keby mali normálnu prácu doma, nepolezú na také miesto. Ale v skutočnosti je to rovnaké, ako keď vodič z povolania príde o život na ceste, teda pri výkone svojho povolania a ktorého zmietol nejaký iný vodič, tak sa netvárme, že toto je niečo iné.

kozrz ( 29. prosince 2013 12:42 )

To bylo v 74 roce 10 krabiček cigaret Sparta

pf2011 ( 29. prosince 2013 12:15 )

přesně tak!!

Zobrazit celou diskusi