Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Afghánistánu: Sebevražedný atentátník zabil dva slovenské vojáky!

Útočník odpálil nálož v automobilu
Útočník odpálil nálož v automobilu  (Autor: Reuters)
Autor: ljš, ČTK - 
27. prosince 2013
17:49

Dva slovenští vojáci se už shledání se svými rodinami nedočkají. Podle serveru Sme.sk zemřeli spolu s jendím Američanem při útoku sebevražedného atentátníka Talibanu na předměstí afghánského hlavního města Kábulu.

Tři vojáky zahraničních jednotek, dva Slováky a Američana, zabil dnes na východním předměstí afghánské metropole Kábulu sebevražedný atentátník.  Podle českého ministerstva obrany nikdo z Čechů postižen nebyl. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Taliban.

Slovenské ministerstvo obrany na svých internetových stránkách oznámilo, že mezi zabitými jsou dva slovenští vojáci. "Můžeme potvrdit, že dnes při útoku na konvoj v Afghánistánu přišli o život dva příslušníci ozbrojených sil SR. Vojáci působili v 5. pluku speciálního určení v Žilině," uvádí se mimo jiné v prohlášení.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák posléze na internetových stránkách svého úřadu uvedl, že při útoku zahynul se dvěma slovenskými vojáky i jeden americký.

"Všichni čeští vojáci, kteří působí v Afghánistánu, jsou v pořádku," řekl v souvislosti s tímto incidentem mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek.

Atentát na konvoj mezinárodních sil se odehrál kolem 13:00 místního času (09:30 SEČ) asi kilometr od základny NATO Camp Phoenix, kde působí američtí vojáci. Mluvčí kábulské policie uvedl, že explodovala nálož, kterou odpálil útočník v automobilu, a že zranění utrpělo šest civilistů. Na televizních záběrech bylo vidět zbytky vybuchlého automobilu rozptýlené po ulici a několik obrněných aut stojících opodál, napsala agentura AP.

K odpovědnosti za atentát se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásil Taliban; mluvčí tvrdil, že útok si vyžádal řadu mrtvých. "Řada zahraničních vojáků byla zabita a zraněna a mnoho vozidel bylo zničeno při tomto útoku, který v autě plném výbušnin provedl jeden z našich bojovníků," napsal Mudžáhid na svém twitterovém účtu. Taliban podle tiskových agentur pravidelně ničivost svých útoků zveličuje.

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:38 )

Rekace máte od ostattních, netřeba opakovat. Víte vy kdo nás osvobodil v Plzni?? To vám tu s radosti chybí

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:35 )

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:35 )

tedy jste slepice, piště si raději pod módou

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:28 )

Myslíš to dobře, ale řádit zlo se taky nesmí nechat , rozleze se až tobě za záda. Někdy se za sebe otoč.

agent.05 ( 28. prosince 2013 14:26 )

Zobrazit celou diskusi