Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin podepsal návrh amnestie: Omilostní Pussy Riot?

Autor: shp, ČTK - 
9. prosince 2013
22:02

Dostanou se konečně vězněné punkerky ze skupiny Pussy Riot na svobodu? Ruský prezident Vladimir Putin dnes předložil Státní dumě, tedy dolní komoře parlamentu, návrh amnestie k 20. výročí ruské ústavy, který by je mohl omilostnit.

Stanice Echo Moskvy odhadla, že místo zprvu předpokládaných až 100.000 vězňů se amnestie dotkne jen asi 20.000 lidí. Nicméně podle tisku by amnestie mohla pomoci vězněným punkerkám skupiny Pussy Riot nebo stíhaným aktivistům organizace Greenpeace, nebude se ale vztahovat na Putinovy soupeře Michaila Chodorkovského či Alexeje Navalného.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov označil za mimořádně předčasné všechny spekulace, na koho konkrétně se amnestie bude vztahovat.

Všeobecně se ale předpokládá, že mezi amnestovanými nebude někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který už deset let pyká za údajnou zpronevěru či za politické ambice.

Svoboda pro Pussy Riot?

Nebude mezi nimi asi ani Putinův hlavní soupeř na politické scéně, opoziční bloger Alexej Navalnyj, který letos dostal podmíněný trest za údajný podvod. Amnestie se podle listu Izvestija má vztahovat na členky skupiny Pussy Riot, odsouzené za předvolební výtržnost v kostele, či na aktivisty mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, zadržených při protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě.

blooroses ( 10. prosince 2013 23:11 )

Vím co jsi psal Ale už nedoufám že by ti mohlo dojít jaká je to nepravdivá kravina Trváním na nesmyslu pravdu nevyrobíš Jenom ze sebe děláš ještě většího vola

abzk ( 10. prosince 2013 23:05 )

Tak to leda bys říkal piče kočička

namoroman ( 10. prosince 2013 20:14 )

blooroses...Urážíš Ty Psal jsem, že- Milost bude Zeman vyhlašovat, ale amnestii ne. Máš s tím problém?! Nebo to přesahuje Tvůj IQ ?

abzk ( 10. prosince 2013 16:18 )

V jaký řeči?

strnad86 ( 10. prosince 2013 10:40 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

Zobrazit celou diskusi