Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Divoký pohřeb nacistické zrůdy: Dožil se 100 let, rakvi hajlovali jeho příznivci!

Autor: simao, ČTK - 
16. října 2013
15:09

Podílel se na masakru v Adreatinských jeskyních, při kterém nacisté povraždili 335 lidí. Přesto se válečný zločinec Erich Priebke dožil požehnaného věku - zemřel v pátek v Římě ve věku 100 let. I jeho samotný pohřeb však provázejí kontroverze. Sešli se na něm jeho odpůrci i příznivci, kteří při průjezdu smutečního vozu hajlovali Priebkeho rakvi a zpívali fašistické písně... A pohřeb se nakonec nemohl uskutečnit!

Priebkeho ostatky uvízly na italském vojenském letišti a neví se, co s nimi. Nacista měl být pohřben včera u Říma, jenže ke smutečnímu obřadu nedošlo. Sešla se totiž na něm řada demonstrantů - odpůrců, ale i neonacistů. Ti rakev s tělem válečného zločince zdravili nacistickým pozdravem, tedy zdviženou pravicí a zpívali údajně i fašistické písně. "Jsme tu, abychom uctili jeho památku, protože je součástí našeho světa," uvedl vůdce krajně pravicového hnutí Militia.

Odpůrci však dorazili s transparenty jako "Kat Priebke" a za skandování "Vrah" pak pohřební vůz dokonce napadli. Bouchali do něj a kopali... Duchovní, kteří měli pohřeb řídit, musel bránit kordon policistů. A Priebkeho příbuzní a nejbližší přátelé pak nebyli policií podle advokáta Giachiniho do smuteční síně vůbec vpuštěni.

Řím, Vatikán i jeho rodné město ho odmítli pohřbít

Priebke měl být přitom pohřen ve městě Albano Laziale v kapli ultrakonzervativního Kněžského bratrstva svatého Pia X. Řím totiž pietu na svém území zakázal a Vatikán odmítl uspořádat rozloučení v jakémkoli římskokatolickém kostele. Italské úřady se také obávaly, že by se z místa nacistova odpočinku mohlo stát "poutní místo" neonacistů. Po nedokončeného pohřbu proto chtějí jednat s Berlínem o tom, co dál podniknout s ostatky muže, který se podílel na nacistických zvěrstvech. Proti návrhům na Priebkeho pohřbení se však již ohradilo jeho rodné německé město Hennigsdorf u Berlína.

Strůjce brutálního masakru 335 lidí

Říká se přitom, že o mrtvých jen dobře. Jenže důvod, proč se nikdo nehlásí k odkazu nacistické zrůdy Priebkeho, je nasnadě. Priebke byl jedním ze strůjců brutálního masakru civilistů v Ardeatinských jeskyních poblíž Říma v březnu 1944. Nacisté tam povraždili 335 civilních rukojmí, z toho 75 Židů. Nejmladší oběti bylo 15 let, nejstarší 74. Hromadnou popravu tehdy nařídil podplukovník SS Kappler. Šlo prý o odvetu za partyzánský útok proti jednotce SS a za každého zastřeleného Němce mělo padnout 10 Italů.

Žil v Argentině jako hoteliér, skončil v odmácím vězení

Po válce Priebke utekl z britského zajateckého tábora díky rakouskému "hnědému biskupovi" Aloisi Hudalovi, který na svobodu pomohl řadě nacistů. Priebke si to namířil do Argentiny, kde žil nepozorovaně v horském středisku Bariloche. Jako hoteliér se zde stal uznávaným příslušníkem místní německé kolonie. V roce 1995 ho však nakonec vydali do Itálie. O tři roky později zde dostal doživotí, ze zdravotních důvodů si však trest odpykával v domácím vězení. Za svůj podíl na masakru se nikdy neomluvil, plnil prý jen rozkazy. Do konce svého života pak popíral existenci holokaustu.

maxipesfik ( 31. října 2013 20:50 )

 Velká škoda že to naši u stalingradu prosrali...

vrabcek. ( 17. října 2013 04:03 )

Dozil sa krasneho a zasluzileho veku. CEST JEHO PAMIATKE !

majojo ( 16. října 2013 19:44 )

Ale vždyť se podívej na tu Slovenu Rezešovou. Vožralá jak prase zabila čtyři lidi a dostane domácí vězení se vším komfortem.

majojo ( 16. října 2013 19:43 )

To psal kandidát na studium Akademie Líby Šmuclerové, která má navrátit lesk české žurnalistice. A přitom tohle zaměstnává a platí, ne zrovna blbě na ty výkony.

majojo ( 16. října 2013 19:42 )

Možná, že se budeš brzo divit, kde to jsme. (A to není invektiva).

Zobrazit celou diskusi