Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Luxusní svatba syna papaláše za 5 milionů: Komunistu proklepne čínská policie!

Luxusní svatba syna čínského komunisty zaujala pozornost protikorupční policie (ilustrační foto)
Luxusní svatba syna čínského komunisty zaujala pozornost protikorupční policie (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
9. října 2013
07:48

Přední čínští představitelé jsou poslední dobou čím dál častěji kritizováni za bujaré a nákladné životní styly. A občas panují pochybnosti, kde na život na vysoké noze berou. Když nyní vyšlo najevo, že jeden z regionálních politiků  uspořádal veselku pro svého syna v přepočtu za 5 milionů korun, neunikla tahle zpráva pozornosti čínské protikorupční policie.

Jeden pekingský oficiální činitel Ma Lin-siang uspořádal v luxusním kongresovém středisku pro svého syna třídenní svatbu a utratil za ni více než 1,6 milionu jüanů (asi pět milionů korun). Podle agentury Reuters, která se odvolává na místní média, dorazilo odhadem 250 hostů. a zaujalo to jak novináře, tak i protikorupční policii. Papaláš se však před novináři hájil tím, že svatbu organizovaly obě rodiny a on "nedokázal zabránit" rodině nevěsty, aby neutrácela za luxusní místo konání obřadu či za vystoupení řady umělců, mezi nimiž byly i dvě čínské celebrity.

Přesto chce policie prověřit, kde na svatbu vzal, a zda se nedopustil nějakého pochybení. Od března letošního roku, kdy nastoupil do úřadu, přitom čínský prezident Si Ťin-pching označil za velkou hrozbu pro přežití vládnoucí komunistické strany korupci "papalášů" a slíbil, že se zaměří na zkorumpované politiky a úředníky na všech příčkách žebříčku.

Odstrašující případ odsouzeného Po Si-Laje

Mezi nejvýše postavenými se ocitl například prominentní regionální politik Po Si-Laj, kterého soud poslal letos v září na doživotí do vězení za korupci, přijímání úplatků a zneužívání moci. Proces s politikem je přitom označován za nejhorší skandál čínské komunistické strany za posledních 20 let. Po Si-Lajovi, který vin nadále odmítá, přitom kvůli korupci hrozil až trest smrti.

salto ( 9. října 2013 08:53 )

Hernajz, ty komouši v Číně se chovaj némlich tak jako u nás ODS (akorát, že tady je nikdo nepřešetřuje - zatím)

Zobrazit celou diskusi