Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pohoršená Čína: Vnučka vůdce Mao Ce-tunga je miliardářka! A miluje kapitalistu

Čínský otec vlasti: Mao Ce-tung měl hned několik žen, pozornost však nyní vzbudila jeho vnučka
Čínský otec vlasti: Mao Ce-tung měl hned několik žen, pozornost však nyní vzbudila jeho vnučka  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
9. května 2013
22:38

Je vnučkou velkého revolučního vůdce a otce čínského komunismu Mao Ce-tunga. Spolu s manželem, údajně kapitalistou, se však nyní objevila v žebříčku nejbohatších lidí z Číny. Sice až ve třetí stovce, ale přesto. Vyvolalo to vlnu reakcí - včetně narážek na pokrytectví čínského režimu.

Jmenuje se Kchung Tung-mej, je jí kolem 40 let (neví se přesně) a spolu s manželem patří do rodiny největšího asijského komunistického vůdce všech dob. A zakladatele Čínské lidové republiky, který zavrhoval soukromé vlastnictví. Je totiž vnučkou z Maova třetího manželství.

Jenže heslo "všechno všech" dávno neplatí, pokud kdy platilo... Podle agentury AFP pak zařazení Maovy vnučky mezi nejbohatší Číňany vyvolalo četné reakce. Především pak narážky odsuzující pokrytectví režimu, který nadále navenek obhajuje revoluční Maovy ideály.

Vede velkoobchod s proletářskou literaturou

Maova vnučka se objevila na 242. místě žebříčku, který zveřejnil čínský finanční magazín New Fortune. Majetek její rodiny se odhaduje na pět miliard jüanů (16 miliard Kč). Peníze vydělala tak, že si v Pekingu otevřela v roce 2001 knihkupectví, v němž propaguje "rudou proletářskou kulturu" namířenou proti kapitalismu.

Zásada jednoho dítěte? Maova vnučka má hned tři!

Sama však prý Západ miluje. A má tři děti, i když je v Číně zavedeno pravidlo jednou a dost - jedno dítě, více ne... "Předseda Mao nás vedl k odstranění soukromého vlastnictví, ale jeho vnučka se provdala za kapitalistu a porušila zásady plánovaného rodičovství," postěžoval si podle AFP úředník provinční vlády z jihozápadní Číny Luo Čchung-min.

Jde však jen o další střípek do skládačky, která vypovídá o rozevřených nůžkách mezi bohatými a chudými Číňany. Tím předchozím bylo nabádání nového čínského prezidenta, aby si čínští politici přestali tolik libovat v okázalosti. Velká část čínských funkcionářů se totiž svým bohatstvím netají.

jana999 ( 15. listopadu 2013 19:58 )

čínani asi hodně čtou, že z toho tak zbohatla, to němcová musela krást rohlíky, knížky jí neuživily, tak hup do politiky, tam se nemusí makat, člověk se prospí, jídlo levné no neberte to

wimr ( 10. května 2013 08:07 )

mladá Mao Ce-tungová má aspoň ty prachy na spořitelní knížce v kampeličce v Pekingu a né někde na Kajmanech, jako většina zbohatlickýho dobytku z česka

ceskarebelka ( 10. května 2013 07:18 )

akorát nechápu co má VK společného s Maovou vnučkou.

itartas ( 10. května 2013 06:49 )

k tomuto článku lze pouze dodat, že v komunistické Číně se pokrytectví a zlodějina a dvojí metr tají a v kapitalistickém světě se veřejně proklamuje, viz naše politika.Ono je úplně jedno kdo je u vesla jestli ti nebo oni, obyčejní, řadoví lidé to vždy odskákali, těžko říci proč to tak je.

itartas ( 10. května 2013 06:44 )

já znám potomky, kteří šly ve stopách nebo stále jdou ve stopách svých pokryteckých a křivých kapitalistických rodičů, konkrétně pravicové ODS

Zobrazit celou diskusi