Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Královský pohřeb Margaret Thatcherové (†87): Nad rakví promluvila železná vnučka!

Autor: ljš, ČTK - 
17. dubna 2013
13:07

Přála si veliký pohřeb se všemi poctami. A tento sen jí Britové s úctou splnili. Dnes se v Londýně s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou (†87) rozloučil při velkolepém obřadu celý svět. Poslední a nejdůležitější přání však Železné lady splnila její vnučka Amanda, když nad rakví přečetla pevným hlasem hodným odkazu své babičky pasáž z Bible.

Na cestě do nebe doprovodili baronku Thatcherovou dvě její zlatíčka, jak jim říkala, vnoučata Michael a Amanda. Ti společně kráčeli před rakví, která byla nesena katedrálou. V rukou třímali Podvazkový řád a Řád Za zásluhy, kterými byla jejich babička během své kariéry oceněna, pak stanuli po boku svých rodičů v první řadě.

Amanda Thatcherová poté přečetla úryvek z bible. Recitací biblických veršů tak splnila své babičce její poslední přání. Přestože je jí teprve devatenáct let, zvládla svůj nelehký úkol bravurně. Britská média ji proto okamžitě překřtila na Železnou vnučku, v narážce na přezdívku její babičky.

Obřad za stovky milionů

V 11:00 SELČ vyjel pohřební automobil s rakví zahalenou v britské vlajce z budovy parlamentu ve Westminsteru, kde byla uložena přes noc.

V kostele sv. Klementa na třídě Strand byla rakev přemístěna na lafetu a za doprovodu příslušníků jednotlivých složek britských ozbrojených sil  pokračovala  do Katedrály sv. Pavla. Pohřbu, který začal úderem 12. hodiny, se zúčastnilo na 700 vojáků.

Thatcherová konzervativcům třikrát vyhrála volby a byla premiérkou 11 let do roku 1990. Nejedná se o státní pohřeb, ale reprezentativní obřad s vojenskými poctami, který se od státního pohřbu z pohledu diváka prakticky neliší. Během ceremonie umlkne slavný zvon Big Ben na věži parlamentní budovy.

Není přesně známo, kolik bude pohřeb stát, ale v britských listech se objevil odhad deseti milionů liber (asi 300 milionů korun).

Kdo přijede?

Na pohřeb nedorazí žádný z žijících amerických prezidentů. Přijede několik republikánských politiků, například někdejší ministři zahraničí James Baker, George Schultz a Henry Kissinger. Z ČR přijede premiér Petr Nečas a exprezident Václav Klaus.

Thatcherová dodnes Británii rozděluje. Zatímco část národa ji obdivuje, protože oživila zablokovanou politiku a ekonomiku země, část jí nesnáší kvůli jejím reformám, které poškodily část Británie, a kvůli jejímu agresivnímu osobnímu stylu. Předpokládá se proto, že se během pohřbu objeví i protesty. Scotland Yard varoval případné demonstranty, aby nenarušovali ceremonii, ale dal najevo, že bude tolerovat tichý protest.

cert ( 18. dubna 2013 06:06 )

z p.r.d.e.l.í

cert ( 18. dubna 2013 06:06 )

Někteří neinformovaní oslové tu píšou, že Thatcherová vyhrála studenou válku. Pravda je ovšem taková, že vůbec nechtěla, aby došlo ke zrušení takzvaného "východního bloku". Jenže na to, aby tohle věděli, by si museli čeští rádobypravičáci vytáhnout hlavy z ***í a semtam něco přečíst.

cert ( 18. dubna 2013 06:03 )

Drtivá většina Britů - tedy lidí, kteří ji narozdíl od vás měli možnost poznat - by se vám za váš názor v lepším případě vysmáli.

cert ( 18. dubna 2013 06:02 )

Jen asociální blb se dokáže veřejně radovat z něčích zpackaných životů.

cityjail ( 18. dubna 2013 00:13 )

Jo? 10 mil.liber se ti zdá málo za pohřeb? Pěkně děkuju za takovou "skromnost"!

Zobrazit celou diskusi