Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děsivý požár na čínských jatkách: Přes 120 mrtvých a zděšení i rozzuření příbuzní

Při požáru v čínské důbeží farmě zemřelo přes 120 lidí
Při požáru v čínské důbeží farmě zemřelo přes 120 lidí  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. června 2013
14:57

Při pondělním požáru drůbežárny v Číně zemřelo podle agentury Reuters přes 120 čínských dělníků a dělnic. Na neštěstí jejich příbuzní reagovali smutkem, ale někteří i vztekem. Část z nich totiž zablokovala dopravu a střetla se s policií.

K rozsáhlému požáru na drůbeží farmě došlo včera na drůbežích jatkách v provincii Ťi-lin na severovýchodě Číny. Přes 120 lidí zemřelo, přes 50 osob osob utrpělo zranění.

Oheň vypukl krátce po začátku denní směny a uvěznil zaměstnance uvnitř velkých betonových hal. Než začalo hořet, slyšeli očití svědci tři exploze. Jatka pak zaplavil tmavý dým.

"V místnostech rovněž zhasla světla, což přispělo k panice dělníků, kteří se rychle snažili najít východ," vypověděla jedna ze zaměstnankyň. Zhruba stovka lidí se dostala ven. "Když jsem konečně vyběhla ven a otočila jsem se zpátky na budovu, viděla jsem, jak z ní do výšky šlehají plameny," dodala svědkyně.

Uhořela mu manželka i sestra: Může za to prý bezpečnost práce!

Příčina požáru se prošetřuje, mohlo jít přitom o elektrický zkrat, možná únik čpavku. Požár však jen podtrhl problémy, které má Čína s dodržováním bezpečnosti práce a požárních předpisů dlouhodobě.

Požární východy jsou v továrnách a dalších provozovnách často uzamčené či zablokované, a dodržování pravidel se dá snadno obejít podplacením úředníků, napsala agentura Reuters.

I proto se dnes střetla skupinka pozůstalých s policisty při protestní akci. "Nemyslím si, že bezpečnost byla zajištěna odpovídajícím způsobem. Tohle by se už nikdy nemělo stát. Oběti zaplatily vlastní krví. Příliš mnoho podobných velkých katastrof v Číně je způsobeno nedostatečným dohledem," řekl agentuře Reuters Čao Čen-čchun, jemuž při pondělním požáru uhořela manželka i sestra.

ivuska1 ( 4. června 2013 20:11 )

ty bozi mlyny melou ale hrozne pomalu

ivuska1 ( 4. června 2013 20:10 )

ivuska1 ( 4. června 2013 20:08 )

ABSOLUTNI SOUHLAS

ivuska1 ( 4. června 2013 20:07 )

Takovym zrudam ,kteri bez litosti krute zabijeji zvirata na jatkach, preju takovy trest! Tato "lidska" rasa je vsem znama tim,. jak se krute chova ke zviratum a ne jenom na jatkach !

dali88 ( 4. června 2013 17:01 )

Ty žlute hovada nemaji vubec uctu k životu zviřete,než toho žluteho dobytka je mi lito kuřat o kterych se nepiše!!!!!

Zobrazit celou diskusi