Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Amanda Knox je na trní: Italové ji ženou znovu před soud!

Autor: ČTK, lm - 
29. září 2013
09:27

Italský soud se v pondělí začne už počtvrté zabývat případem vraždy britské studentky Meredith Kercher z roku 2007, z níž jsou obžalovaní její někdejší spolubydlící, 26letá Američanka Amanda Knox a její tehdejší italský přítel Raffael Sollecito.

Spletitý případ brutální vraždy italská média sledují do nejmenších podrobností a Knox dali přezdívku "ďábel s andělskou tváří". Velkým oříškem je vražda i pro italskou justici.

V roce 2009 byli Knox a Sollecito odsouzeni k 26, respektive k 25 letům vězení za to, že 1. listopadu 2007 v Perugii ubodali tehdy 21letou Britku. Knox strávila čtyři roky v italském vězení. Oba nicméně byli předloni v odvolacím řízení překvapivě zproštěni viny pro nedostatek důkazů. Prokuratura proti tomu podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten letos na jaře nařídil nový proces zejména kvůli tomu, že soudci v předchozím řízení údajně učinili řadu chyb, například některé důkazy zcela ignorovali, jiné naopak nedostatečně posoudili.

Tělo mrtvé studentky se našlo s proříznutým hrdlem a množstvím bodných ran v ložnici bytu, který studentka sdílela s Knox. Před smrtí byla znásilněna. Američanka a Ital byli obžalováni ze sexuálně motivované vraždy. Testy DNA na noži, kterým byla dívka zabita, ale pachatele jednoznačně neusvědčily. Oba souzení tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě. Kde byli, si ale nepamatovali, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu. Za podíl na vraždě byl souzen také Sollecitův známý a překupník drog Rudy Guede. Ten byl zadržen v Německu, odsouzen byl k 16 letům vězení a trest si stále odpykává.

Amanda Knox do Itálie už nevkročí

Sollecito se podle všeho k soudu ve Florencii dostaví, Knox ale zůstane v USA. "Jako nevinná jsem strávila čtyři roky ve vazbě. Snažím se začít nový život. Ten mám jen jeden a už nedovolím, aby ho zničilo další bezpráví," vysvětlila Američanka své rozhodnutí v rozhovoru s italskými médii.

Prý si je vědoma toho, že nyní je "vše v sázce", do Itálie se ale v žádném případě vracet nehodlá. "Proces jsem tam už absolvovala, mají moje svědectví, takže vše, co jsem mohla, už jsem jim poskytla. Nemůžu si dovolit vracet se zpátky. Chodím do školy. A hlavně, v té zemi mě neprávem věznili, takže riziko, že se mi to stane znovu, mě od toho odrazuje," uvedla v interview na britské stanici ITV.

Agentura APA v tomto smyslu připomíná, že Spojené státy zpravidla své občany ke stíhání do zahraničí nevydávají.

boier ( 29. září 2013 15:03 )

USA ji nevydají A zas jedna vraždami co prošla bez potrestáni cela Itálie ví ze amanda v není nevinně

Zobrazit celou diskusi