Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Stavebníci fušersky zateplili základní školu, izolaci museli strhat!

Autor: Jitka Pecharová - 
20. září 2013
23:35

Nadarmo se neříká «Práce kvapná, málo platná» anebo «Spěchej pomalu». Toho se ale nedrželi stavebníci, kteří zateplovali budovy v areálu Základní školy Mandysova v Hradci Králové.

Izolační desky na fasádu budovy školní jídelny dělníci, pracující pro plzeňskou firmu Miras nalepili na začátku týdne špatně. Na pokyn stavebního dozoru proto museli desítky kusů „polystyrenových“ bloků v hodnotě asi 100 tisíc strhat a vyhodit do kontejneru.

Dělníci šetřili "lepidlem"

„Při zateplování nedodrželi technologický postup,“ uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu, která rekonstrukci školy zadávala. Dělníci zřejmě spěchali kvůli hrozbě nedodržení termínu odevzdání díla, který byl už ve středu a šetřili „lepidlem“, které nedávali po celém obvodu materiálu. Mezi deskami proto vznikly vzduchové štěrbiny. K pochybení se stavbyvedoucí dělníků ale nechtěl Blesku.cz vyjádřit a s jeho podřízenými se nedalo domluvit, protože jsou rumunské národnosti. Podle vedoucího odboru správy Magistrátu Hradce Králové Ondřeje Votroubka stavbyvedoucí odůvodnil zpackanou prací selháním dělníka.

Zateplení nestihli včas, budou padat pokuty

Firma Miras, která vyhrála konkurz, měla celé prázdniny a kus září na to, aby školu dle požadavku zateplila a vyměnila okna. Dokonce měli možnost zahájit práci dřív, čehož ale nevyužili. „Celou tu dobu jsme se denně hádali, a museli je hlídat,“přiznal znepokojení vedoucí odboru správy. Jelikož rekonstrukci, která by měla spolykat 22 miliónů korun, firma nezvládla včas do termínu, za každý den prodlení jí hrozí pokuta kolem 10 tisíc korun. Vedení magistrátu přitom předpokládá, že práce na škole potrvají ještě několik týdnů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi