Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Praha plná osobností: Zeman nepřijal dalajlamu, na Hrad zamířila pouze Su Ťij!

Autor: simao, ČTK - 
16. září 2013
16:04

V Praze se to díky akci Forum 2000 jen hemží světovými osobnostmi. Dorazili i dalajlama a Su Ťij. Prezident Zeman se však rozhodl, že na Hrad pozve pouze aktivní politiky - a tak přijal jenom barmskou disidentku Su Ťij. To kníže Schwarzenberg se stal nadšeným členem uvítací delegace pro tibetského duchovního vůdce dalajlamu, kterého Zeman na Hrad nepozval.

V české metropoli se koná akce Forum 2000, založená zesnulým prezidentem Havlem. Sjela se na ní řada světových politických a intelektuálních osobností. A zazněla již řada zajímavých myšlenek. Včetně jedné dobře známé - mládí vpřed. "Staří by měli mít dost rozumu na to, aby uvolnili místo nové generaci, která má vlastní představy o tom, jak má vypadat svět v jednadvacátém století," nechal se na konferenci slyšet tibetský duchovní vůdce dalajlama, kterého předtím na letišti přivítala delegace v čele s primátorem Hudečkem a exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Havlův přítel dalajlama by se přitom během své návštěvy Prahy měl setkat i s prezidentskou vdovou Dagmar Havlovou. Na Hrad však pozávnku nedostal.

Su Ťij připomněla Havlův odkaz

Na Havla si přitom vzpomněla ve svém proslovu i Su Ťij, která prý právě jemu vděčí za to, že dostala Nobelovu cenu míru za rok 1991. Havel se totiž zřekl své nominace právě v její prospěch. Su Ťij pak na oplátku včera v Praze vyzdvihla Havlův historický význam. Havel podle ní svým bojem za demokracii udržoval v Barmáncích plamen naděje i v těch nejtěžších dobách.

Zeman přijal na Hradě pouze Su Ťij, dalajlamu nikoli

Dnes pak barmská disidentka zavítala na Hrad za současným prezidentem Zemanem. A dostalo se jí tak cti - byla jedinou ze slavných osobností z Fóra 2000, kterou Zeman pozval. Stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus tak nepřijal dalajlamu... "Pan prezident se rozhodl, že bude přijímat jenom aktivní politiky. A vzhledem k tomu, že Aun Schan Su Ťij je v tuto chvíli členkou parlamentu, a všichni očekáváme, že se nám podaří pod mezinárodním tlakem, aby byla v roce 2015 kandidátkou na barmskou prezidentku, tak bylo jasné, že se do těchto kritérií vejde," zdůvodnil to pro Český rozhlas ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

"Další hosté Fóra 2000 jsou vesměs velmi zajímavé intelektuální osobnosti, ale bývalí politici, kteří jsou dnes spíše intelektuální nebo religiózní autority," dodal Kmoníček a na mysli měl třeba dalajlamu, jihoafrického exprezidenta a dalšího nositele Nobelovky Willema de Klerka, blogerku a aktivistku Yoani Sánchez, čínského bojovníka za lidská práva Čhen Kuang-čchenga, nebo australského exministra zahraničí Garetha Evanse.

Su Ťij jednala i s ministrem Kohoutem

Bojovnice za lidská práva a symbol barmské opozice Su Ťij, která byla z dlouhého domácího vězení propuštěna teprve v roce 2010, je přitom v Praze vůbec poprvé. Zeman ji přijal v Brožíkově salonu Pražského hradu a kromě prezidenta se dnes setkala v Černínském paláci také s ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Podle ministerstva zahraničí bylo toto setkání potvrzením podpory, kterou Praha vyjadřuje demokratizaci asijského státu. "V zemi aktuálně dochází k řadě proreformních kroků. Česká republika dlouhodobě sleduje vývoj v Barmě a přispívá k mezinárodní podpoře barmského demokratického hnutí," uvedlo ministerstvo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

namoroman ( 16. září 2013 22:37 )

To se mi líbí

zirafa ( 16. září 2013 19:05 )

smrk ( 16. září 2013 18:49 )

Pěknej slet mluvku, kteří mimo keců nic nedokáží.

zirafa ( 16. září 2013 18:27 )

ať pořád nemluví o Havlovi jako o bojovníkovi za demokracii!!!

namoroman ( 16. září 2013 18:27 )

Pravicová,kulturně náboženská,mamonová naprostá sebranková elita blábolící naprosto nestravitelné ideály, které se dají alibisticky vysvětlit a pochopit jakýmkoliv způsobem.Poslouchal jsem Su Tij a to je síla.Něco jako se pokusit číst Lenina, ale na rozdíl od něj to nemá takovou logiku a hlavně hlavu a patu.Nuda jako kr-áva Zbejvá fakt jen otázka, kdo ten slet monarchisticko-kapitalistických skautů platí a takhle vyhazuje peníze do luftu.

Zobrazit celou diskusi