Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Amerika vydá vraha Dahlgrena do Česka! V květnu povraždil čtyři příbuzné z Brna

Amerika vydá Dahlgrena do Česka
Amerika vydá Dahlgrena do Česka  (Autor: Facebook/profimedia.cz - ilustrace)
Autor: sch, ČTK - 
12. září 2013
17:53

Amerika vydá vraha Kevina Dahlgrena, který v půlce května povraždil čtyři svoje příbuzné v jejich rodinném domě v Brně, do Česka. Rozhodl o tom federální soud ve Virginii. Údajně existuje důvodné podezření o tom, že vraždu spáchal právě on, uvedla Česká televize.

Dahlgren podle českých vyšetřovatelů v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Proč to udělal, se zatím neví. Následně si vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač. Na jeho základě pak 23. května agenti FBI Dahlgrena zadrželi po příletu do Washingtonu.

Soud rozhodl, že všechny podmínky pro extradici byly splněny, řekla Grohová. Obhajoba má nyní podle ní týden, aby požádala o to, aby muž nebyl vydán. Když soud i poté rozhodne, že Dahlgren může být vydán, poslední slovo o extradici bude mít americké ministerstvo zahraničí, dodala Grohová.

Po příletu do Spojených států Dahlgrenovi obhájci nepožádali o jeho propuštění na kauci. Je tak od květnového příletu na washingtonské Dullesovo letiště ve vazbě.

Pokud by Američan byl vydán a v České republice odsouzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby Dahlgrena americký soud vydat odmítl, unikl by zcela trestu.

Americká prokuratura podle ČT souhlasila s tím, aby byl Dahlgren do České republiky vydán. Podklady, které česká strana odeslala do USA, obsahují výsledky policejního vyšetřování vraždy. Podle šéfa českého kriminalistického týmu, který kauzu vyšetřoval, svědčí všechny důkazy o Dahlgrenově vině.

pavlos67 ( 13. září 2013 14:47 )

Soudce rozhodl,prokurator to posvetil...tak co furt neni jasne???Ano posledni slovo bude mit ministr USA tlama Kerry,pokud by to ovsem neudelal,tak by se vzhledem k zavaznosti pripadu dost zdiskreditoval,tak blbej snad nebude...pro mene vnimave,kteri nesouhlasi s vydanim.USA ho skutecne za tohle nemuze podle jejich priblblyho zakona o teritorialite odsoudit,pokud se neprokaze,ze to byl teroristicky cin,coz nebyl...

gogo ( 13. září 2013 07:00 )

Ty jsi se také povedl...

gogo ( 13. září 2013 06:59 )

Pokud zůstane v Americe, tak půjde na svobodu. Jasné ?

gogo ( 13. září 2013 06:59 )

Klídek.. Blesk, jako vždy, přehání. To vydání zdaleka ještě není jisté..

zdrclamrdka ( 13. září 2013 06:07 )

netušila jsem že dě vka je na indexu, takže dodám nejen děvku ale i běhnu

Zobrazit celou diskusi