Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhořelá rodina z Nového Jičína si zoufá: Místo nového domu máme maringotku!

Autor: Jiří Krušina - 
6. září 2013
07:29

Téměř před rokem připravily plameny o dům Mikulenkovy z Nového Jičína. Rodina doufala, že díky veřejné sbírce bude do roka bydlet v novém. Peníze ale nestačí. Nadcházející zimu ale stráví v maringotce. Stres z neštěstí nyní dolehl na hlavu rodiny, Jirku (53). Ten přestal téměř jíst.

Mikulenkovi od rána do večera dřou na stavbě a doufají, že se jejich sen v podobě nového domku začne rýsovat. Dům ale ještě nemá ani základy a hrubá stavba je v nedohlednu. „Koupili jsme maringotku a budeme bydlet v ní. Další pronájem si nemůžeme dovolit,“ uvedl Jiří Mikulenka.

Shání pomocníky

Z party dobrovolníků, která jim chodila za jídlo pomáhat, už na stavbu dochází jen nejmladší Standa (21). Ostatní si našli práci, nebo zmizeli. „Peníze na partu pomocníků nemáme. A dvoje unavené ruce toho moc nezvládnou,“ pokračoval Jiří Mikulenka.

Boj se stresem

Na Jiřího po několika měsících dolehnul stres. Téměř přestal jíst. „Za den třeba jen krajíc chleba. Pořád pracuje a hubne. Dokonce už byl i u psychologů a psychiatra. Snad se z toho dostane,“ posteskla si Zdeňka Mikulenková (52).

lydie.korabelnikova ( 7. září 2013 09:29 )

peníze mám, ale poskytnu je jen rozumným lidem v nouzi, toto počínání mi rozumné nepřipadá, nepojištěno, bez úspor, stavět za každou cenu a spoléhat na dobrovolnou podporu okolí se přece nedá....

lynx ( 6. září 2013 15:48 )

Za vybraných 280 tis. si mohli pořídit s bídou stavební buňku. Cikáni z Vítkova obývali cizí dům na černo a přesto se jim lidumilové složili na jiný dům.

lynx ( 6. září 2013 15:17 )

Njn. Vyhořelí cikáni z Vítkova, dostali cca za měsíc, či dva nový barák. Mikulenkovi ale nejsou cikáni, takže na nic takového nemají nárok. Kde jsou ti sponzoři cikánů? Pane Uhle! Pan Mikulenka byl taky očouzený od ohně. Kam jste zalez´? Mikulenkovi pro Vás nejsou dost atraktivní téma na zviditelnění?

xxyy ( 6. září 2013 12:37 )

Pojistka je základ, bez té je nesmysl třeba jenom začít stavět. Ale s těmi řemeslníky to je asi jak kde. U nás se v poslední době uvolnily pozemky na stavební parcely a každý tady staví podle toho jak mu to vyhovuje a co do toho může nebo chce vrazit. Od stavby na klíč přes partu dělníků různě vybavených stavební technikou po stavění vlastními silami kombinované s prací odborníků na určité stavební úkony až po čistou práci vlastními silami.

takytaky ( 6. září 2013 12:12 )

U nás na Hané po povodni bydlelo v buňkách pár rodin. A je fakt, že nějaký příspěvky občas někdo dostal. Ale na barák jen prostě z pojistek. Vyhořela kolegyně, ale ta si zase nechala postavit dřebostavbu nebo co, protože aby ušetřili čas a mohli bydlet brzy. Asi taky pojistka byla. Dneska se nenajde řemeslník na drobnou opravu, kdepak zedník na celou stavbu. Stát se to může každému.

Zobrazit celou diskusi