Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Uklízečky a uklízeči do akce: Japonsko likviduje popel ze sopky!

Autor: shp, ČTK - 
19. srpna 2013
08:15

Chrlila popel do výšky pěti kilometrů. Není se čemu divit, že v japonském městě Kagošima to nyní po erupci sopky vypadá jako ve filmovém Silent Hillu. Všichni uklízeči a uklízečky ve městě i z okolí, se nyní pustili do náročného úklidu.

Vyzbrojení košťaty a vodním dělem se dnes obyvatelé jižního Japonska pustili do úklidu popela, kterým v neděli zasypala město Kagošima erupce nedaleké sopky Sakuradžima. Vulkán vysoký 1117 metrů vychrlil sloupec sopečného popela do výšky pěti kilometrů a vytvořil tak na nebi úchvatné divadlo, napsaly tiskové agentury.

Padesátiminutová erupce

Erupce trvala asi 50 minut, během níž na město padal jemný sopečný popel, který způsobil zpoždění na železnici a zhoršil viditelnost natolik, že řidiči automobilů museli i ve dne svítit. Sopka leží jen několik kilometrů od přístavu Kagošima na jihu ostrova Kjúšu.

Již letos popáté aktivní

Letos seizmologové zaznamenali její aktivitu už pětsetkrát, ale nedělní erupce patřila k nejsilnějším. Dnes už sopka vypadá opět klidně, uvedli experti. Sopečná erupce nepředstavovala žádné riziko pro obyvatele. Do dvoukilometrové zóny kolem sopky nicméně úřady zakázaly lidem přístup.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi