Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tři dny do konce světa: Po světě již bouchají sopky!

Autor: simao, ČTK - 
18. prosince 2012
09:40

Že by na těch apokalyptických vizích přece jen něco bylo? To si nyní říkají lidé v Ekvádoru a Indonésii. Včera zde totiž začaly vybuchovat delší dobu mlčící sopky. A našli se i tací, kteří to označili za předzvěst blížícího se konce světa.

Začne takhle konec světa? Valící se žhavá láva a kameny, mračna sopečného popela a plynů, exploze, které otřásají zemí...

Ekvádor vyhlásil v neděli druhý nejvyšší stupeň varování před sopkou! Platí pro města a vesnice kolem vulkánu Tungurahua v jihoamerických Andách. Jeho aktivita totiž v posledních dnech nebývale stoupla, jak informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

5029 metrů vysoká sopka leží asi 135 kilometrů jižně od hlavního města Quita. A její jméno Tungurahua znamená v jazyce indiánů Kečuů "ohnivé hrdlo".

Vulkán je přitom aktivní od roku 1999. V srpnu 2006 explodoval a poškodil nebo zničil na 5000 domů, sopečným popelem pokryl 192 tisíc hektarů zemědělské půdy a výbuch si vyžádal nejméně šest mrtvých. Tisíce lidí kvůli němu musely tenkrát opustit domovy, a tak ve dvou přilehlých ekvádorských provinciích opět zavládl strach. A úřady rozdělují ochranné masky a balíčky první pomoci.

Obavy z konce světa

Vzhledem k mayskému proroctví, podle jehož mylné interpretace má nastat 21. prosince konec světa, se také objevily hlasy, že osudový moment pro lidstvo opravdu blíží. A právě sopky mají být předzvěstí páteční apokalypsy.

Zvýšenou aktivitu prokazuje třeba i sopka Mount Lokon v Indonésii, pod jejímž úpatím žije na 30 tisíc lidí. Podívaná je to náramná a ze sopky stoupá "fotogenický" sloupec dýmu, jenže když vulkán ohrožuje vaše domovy a někdy i životy, jde zábava stranou. U břehů tektonicky aktivní oblasti Indonésie bylo přitom minulý týden zaznamenáno také sedmistupňové zemětřesení.

Výbuch sopky jako jeden z možných scénářů konce světa ostatně nastínil i expert na vesmír Pavel Toufar: "Výbuch supervulkánu, jehož srdce leží na západě USA v podzemí známého Yellowstonského parku, by začal apokalypsu...," napsal pro Nedělní Blesk.

svatadala ( 20. prosince 2012 18:22 )

Jděte do háje, strašíte jen lidi. Věřte našim astrologum, mají v hlavě jasno a přehled. Bludy si nechte do pohádek, ale pohádky jsou vždy se šťastným konce. Pravda, Karolinu Peak s celou naší vládou by mohli odnést Ufoni nebo Marťani. Blbečci a zaprodanci by tu nechyběli. Jinak krásné vánoce a hodně zdraví v novém roce 2013 všem v diskuzi.

jimka ( 20. prosince 2012 08:33 )

Blesk - co to tu plácáte? Sopky soptí od nepaměti, je jedno zda je to v prosinci 2012 nebo kdykoliv jindy. Měli byste se zamyslet nad pojmem davová psychóza. Neplašte lidi, stačí to, co nám tu připravují naši politici. Přeji krásné Vánoce všem slušným lidem.

tessinka008 ( 20. prosince 2012 00:30 )

Bohužel zde nemůžu bejt sprostá..jinak by to hooodně lítalo

lysohlavek02 ( 19. prosince 2012 23:07 )

..blázen??..to jí moc lichotíš..

slimstar ( 19. prosince 2012 11:21 )

evropě hlavne hrozí konec světa záplavou cikááánú

Zobrazit celou diskusi