Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Indonésie: Výbuch sopky zabil nejméně 14 lidí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, lvi - 
1. února 2014
15:54

Výbuch sopky Mount Sinabung dnes v Indonésii zabil nejméně 14 lidí, uvedla agentura DPA. Podle agentury AFP jsou mezi mrtvými čtyři středoškoláci. Indonéský ostrov Sumatra zažívá jednu z nejdelších sopečných erupcí za 30 let.

Většina obětí, které pohltil vyvržený horký popel, se našla ve vesnici Sukameriah nedaleko sopky, jež se nachází na západní části ostrova. Čtyři středoškoláky zastihla silná erupce při jejich výletu k sopce, řekl agentuře AFP mluvčí záchranářů.

Mount Sinabung na ostrově Sumatra se otřásá každodenními erupcemi poslední více než tři měsíce, což si dosud vyžádalo na 30.000 evakuovaných obyvatel. Škody na úrodě kávy, paprik, rýže, kukuřice a zelí převyšují 60 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun), napsal nedávno zpravodajský server The Wall Street Journal.

Několik vesnic už bylo trvale přemístěno. Oblast evakuace se zatím týká zóny v okruhu pět kilometrů až 6,5 kilometru od sopky. Ale pokud se sopečná aktivita zhorší, slíbily úřady rozšířit evakuaci do vzdálenosti deseti kilometrů, čímž by počet evakuovaných stoupl na 60.000.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek.

naidka ( 1. února 2014 17:30 )

To byl taky nápad jít na výlet na činnou sopku ! Tomu se říká zážitek do konce života.

Zobrazit celou diskusi