Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědek v kauze CASA Daňhel: Dívku neznásilnil a je čistý! Jak to souvisí s Nagyovou?

Karel Daňhel - klíčový svědek v případu nákupu letounů CASA.
Karel Daňhel - klíčový svědek v případu nákupu letounů CASA.  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
23. července 2013
21:39

Bývalý pilot a svědek v kauze podivného nákupu letounů CASA byl obviněn, že znásilnil nezletilou dívku (tehdy 14). A jeho život se rázem obrátil naruby. Vlekoucí se soudní spor však nakonec vyhrál! Ačkoli mu hrozilo až 10 let ve vězení, dočkal se osvobození.

Doufal, že se tohohle dne dočká. Svědek v kauze CASA Daňhel si konečně vyslechl u soudu osvobozující verdikt. Žádnou dívku nezneužil, do vězení nepůjde.

Verdikt je pravomocný, a tak si bývalý pilot a vojenský expert může konečně oddechnout. Hlavní svědkyně (dnes 15, tehdy 14) přitom již dříve policistům přiznala, že si pohlavní styk vymyslela.

Randil pouze s její matkou

Daňhel měl mít podle obžaloby pohlavní styk s dívkou loni v dubnu v jednom pražském hotelu. Dívka přicestovala do Prahy ze severní Moravy na nákupy. A za svou matkou, se kterou měl tehdy Daňhel milenecký vztah. Daňhel si však myslí, že za jeho obviněním stálo Vojenské zpravodajství (VZ), které ho podle něj již několik let sleduje. Chtěli ho prý očernit, aby nebyl věrohodným svědkem v kauze CASA.

Nejasnosti v kauze CASA

V minulosti totiž Daňhel působil jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu armády, kde zpracovával posudky k nákupu letounů CASA. Podle něj na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. A podle policie byl nákup předražený o více než 650 milionů korun, kvůli čemuž byla obviněna ministryně Vlasta Parkanová (TOP 09). Ta však vinu odmítá.

Právnička: Je to jako u Nagyové

Celý Daňhelův případ se však rázem dostává do souvislosti i s novější kauzou Jany Nagyové, která nechala sledovat prostřednictvím zpravodajců manželku tehdejšího premiéra Radku Nečasovou.

I tady šlo o zatýkání politiků, i tady se do hry dostala vojenská rozvědka. Obhájkyně expilota Lucie Hrdá si myslí, že se Daňhel stal jako svědek součástí hry zpravodajské služby. "Pokud by byl odsouzen, byl by zcela zdiskreditován," poukazuje právnička Hrdá.

"Generál Kovanda (jeden z obviněných v kauze Nagyové) vydal prohlášení, že obhajoba mého klienta, to znamená já, viním Vojenské zpravodajství ze zneužívání postavení. Oni se proti tomu striktně ohrazovali, že nic takového nedělají, načež za 14 dní dní se stalo to, o čem všichni víme v kauze paní Nagyové," dodala Hrdá.

Nagyová a bývalí šéfové vojenských zpravodajců Páleník a Kovanda a jejich podřízený Pohůnek skončili kvůli nezákonnému sledování dokonce ve vazbě, odkud je však soud po měsíci pustil.

elza11 ( 24. července 2013 08:17 )

Pořádně by se to mělo prošetřit. Dobře, že kalouskovsko-nečasovská klika je pryč. Asi většina národa si přeje, aby tak bylo navždy.

elza11 ( 24. července 2013 08:15 )

Za celý rok prý vyslechli jen 29 svědků. Zřejmě to hrají do ztracena.

japome ( 24. července 2013 04:54 )

Uživatel_1005800 ( 23. července 2013 23:57 )

Ti nýmandi šli na rozkaz , ne na vlastní triko a brali za to plat, psali zprávy, nenahlásili,že z rozkazu porušovali zákon....Tedy čí rozkaz?

jecmen44 ( 23. července 2013 22:57 )

No,...už víme, že Kovandu řídila Nagyová a tato Nečasova matrace toho má možná na triku více, než sledování svazákovi manželky. Ani bych se nedivil, že Nagyová stála na vrcholu pyramidy za diskreditací Daňhela.

Zobrazit celou diskusi