Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šílená vražedkyně Hepnarová zabila 8 lidí: Fotky, které až doteď nespatřily světlo světa

Olga Hepnarová svého činu ani na okamžik nelitovala
Olga Hepnarová svého činu ani na okamžik nelitovala  (Autor: archiv Blesku)
Autor: František Prachař, lmk - 
14. července 2013
07:01

Osm mrtvých, šest těžce a šest lehce zraněných. To je hrůzná bilance masakru v Praze u nástupiště tramvaje poblíž Strossmayerova náměstí. Na chodník vedoucí k němu z třídy Obránců míru vjela 10. července ve 13:45 hodin s nákladním vozem Praga RN Olga Hepnarová (22) rychlostí 55 km/hod. Drtila před sebou nic netušící oběti. Mstila se tak prý na lidech, protože – jak později řekla před soudem – „všichni ji nenáviděli a ubližovali jí.“

Vyučená knihařka vystřídala řadu povolání (dělnice, opravářka zemědělských strojů) a nikde nevydržela. Nakonec zakotvila jako řidička u Pražských komunikací. Rodiče jí dokonce koupili auto, staršího Wartburga, aby se zdokonalila v jízdě.

I přesto je nenáviděla, pokusila se je dokonce upálit v jejich vesnické chalupě v Zábrodí na Náchodsku, tvrdila, že ji všichni nenávidí a nepřejí jí nic dobrého.

Trest smrti

Nedokázala navázat vztah, dvakrát se léčila v ústavu v Opavě, byla uzavřená, málomluvná.

10. července hodila do schránky dopisy redakcím Mladého světa a Svobodného slova se sdělením, co a proč udělá, objížděla místo činu, a když tam bylo asi dvacet lidí, rozjela se do nich.

Dostala trest smrti oběšením, jako poslední žena v tehdejším Československu. Když ji vedli k šibenici, prala se, škrábala a kousala, pak i prosila o život. Její tělesné svěrače povolily, pomočila se a pokálela. V rozporu s předpisy ji po navlečení smyčky na krk přidržovali dva katovi pomocníci, nedokázala stát. Zemřela 12. března 1975.

pouták pouták | archiv Blesku

taorana ( 17. března 2015 14:32 )

A vy skutečně věříte že budovy WTC v New Yorku zbořili teroristé letadly tak jak se to předkládá?

archangelswerwolf ( 30. prosince 2013 20:20 )

Tento případ je ostudou soudnictví tehdejší doby, proslíchá se, že ta nešťastnice měla diagnostikovanou duševní nemoc, nemě proto být pověšena, spis jsem viděl i s korespondecí, soudní znalec v oboru hovořil o tom, že její mlčenlivost je příznačná, kecal, jen se dělal zajíavým, seděl s ní pouze 10 minut, za takovou dobu se poudek udělat nedá, ona byla nemocná duše volající o pomoc a nikdo jí nevyslyšel.

panchovilla ( 15. července 2013 09:31 )

A to nevíte,že to také byla disidentka,na kterou si to komunistický režim jen vymyslel? To auto řídil Moučka

zaviracispendlik ( 14. července 2013 13:09 )

to byli teroristi a ne nemocní lidé, těm bych nechala stáhnout kůži zaživa

zaviracispendlik ( 14. července 2013 13:08 )

psychický magor má být zavřený do konce života, ne popravený

Zobrazit celou diskusi