Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válečná zóna: Demonstranti na protiromské akci v Českých Budějovicích podpalují kontejnery!

Autor: shp, ČTK - 
29. června 2013
17:26

"Čechy Čechům" nebo "Černý svině" se linulo na českobudějovickém náměstí, kde demonstranti protestují proti častým problémům v soužití s Romy na městském sídlišti. Později ale začali podpalovat kontejnery a rozbíjet auta. Policie proti nim zasahovala slzným plynem. Zadrženo bylo 28 lidí, třicet lidí bylo zraněno, tři z toho jsou policisté.

"Vypadá to tady jako ve válečné zóně," hlásí z místa dění redaktor Blesk.cz Zbyněk Schnapka. Demonstranti nyní míří k sídlišti Máj, kde žije četná romská komunita. Při předem ohlášené akci provolávali někteří účastníci rasistická hesla. Na sídlišti Máj žije početná skupina Romů a před několika dny tam došlo ke konfliktu, do kterého se postupně zapojilo několik desítek obyvatel. Účastníci shromáždění začali provolávat hesla jako: "Čechy Čechům" nebo "Černý svině".

Problémové soužití s Romy

Pořadatelé tvrdí, že protestem chtěli poukázat na potíže soužití početné komunity sociálně slabších, jejíž většinu tvoří Romové a která na sídlišti žije. Shromáždění je prý reakcí na nedávný incident. Při něm se prý na sídlišti Máj se údajně dostalo do konfliktu na dětském hřišti několik dospělých.

Vytlačovací manévry

Policisté se od začátku pokoušejí dav vytlačit dál od sídliště Máj. Používali k tomu například výstražné granáty. Protestující po nich zase házeli kameny a zapálili popelnice. Pochod se zastavil kolem 17:00 v ulici J. Bendy, která leží na kraji sídliště. To už se protestu účastnilo více než tisíc lidí. Nyní se demonstranti přesunuli k nedaleké ulici Ant. Barcala, kde se odpoledne konal happening Romů. Ti však už místo opustili.