Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V brazilských ulicích hoří auta: Protestující demonstrují proti růstu cen a korupci

Autor: shp, ČTK - 
18. června 2013
09:02

Zapálená auta, křik a dlažební kostky létající vzduchem. Tak to nyní vypadá v demonstracemi sužované Brazílii. Lidé tam protestují proti růstu cen ve veřejné dopravě, nespokojenosti s veřejnými službami, násilí ze strany policie a korupci ve vládě.

Pochody se organizují převážně prostřednictvím sociálních sítí. Dnes demonstranti zablokovali ulice a zastavili dopravu ve více než půl tuctu měst, včetně velkých měst Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte a Brasília, kde se davy shromáždily před budovou kongresu a prezidentským palácem.

Vandalismus při demonstracích

Pochody začaly tento měsíc malým protestem v Sao Paulu proti mírnému růstu jízdného v autobusech a metru. Mnoho lidí střední třídy nejprve demonstracemi opovrhalo kvůli vandalismu, protože demonstranti poškodili na jedné z hlavních tříd města výkladní skříně a zastávky metra a autobusů.

Více jak 100 zraněných

Postupně se však protesty rozrostly do dalších měst a hnutí získalo obrovskou podporu kvůli zásahům policie proti demonstrantům. Minulý týden policie v Sao Paulu použila gumové projektily a slzný plyn a při střetech bylo zraněno více než 100 lidí, včetně 15 novinářů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi