Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svědek masakru slovenských horolezců: Zakryli jim oči a střelili je do hlavy

Autor: shp - 
25. června 2013
10:37

Horolezce v Pákistánu Talibanci spoutali, zavázali jim oči a pak je bez milosti postříleli jako zvířata. Číňan Čang Ťing-čchuan se naštěstí schoval do rokliny a popravě lidí, mezi kterými byli i Slováci Peter Šperka a Anton Dobeš, jen s hrůzou zpovzdálí přihlížel. Krvavost Talibanu nezná mezí.

Mezi oběťmi jsou tři Ukrajinci, dva Číňané, Američan čínského původu, Litevec, Nepálec a pákistánský průvodce. Povstalci neušetřili ani dva slovenské horolezce. Peter Šperka a Anton Dobeš se tak stali prvními slovenskými oběťmi světového terorismu.

Místní nechali žít, cizince postříleli

Útočníci vtrhli do stanového tábora pod horou Nanga Parbat v sobotu krátce před půlnocí. Podle různých zdrojů jich bylo 10 až 20 a měli na sobě uniformy místních bezpečnostních jednotek. Lidem v táboře vzali pasy a svázali je. Mobily jim rozbili. Pákistánský personál odvedli bokem a nechali je žít. Cizince bez milosti postříleli.

Poprava v přímém přenosu

Poslední vteřiny horolezců viděl Číňan Čang Ťing-čchuan, který se před radikály schoval do rokliny. „Horolezcům zakryli oči, přinutili je klečet a poté je bez jediného slova stříleli do hlav,“ popsal přeživší. Okamžitě vzal do rukou satelitní telefon a volal do své vlasti. „Okamžitě upozorněte ambasádu. Na náš tábor zaútočili ozbrojenci,“ nahlásil.

Vysvobodil se z pout

Čínské úřady vzápětí zalarmovaly pákistánskou policii a ta po pár hodinách Čanga v odlehlém táboře zachránila. Přitom i jemu hrozila poprava. Vysmekl se ale z pout a podařilo se mu ukrýt. Díky tomu, že zachoval chladnou hlavu, přežil.

itartas ( 5. července 2013 18:05 )

jiznicechy: nejhorší co se může lidem stát, je zabrání jejich půdy a majetku. Každá ideologie říká, že právo utlačovaného lidu je povstat proti utlačovateli.

itartas ( 5. července 2013 18:02 )

itartas ( 5. července 2013 18:01 )

amarize: je vidět, že o Islámu nevíš vůbec nic, tak nekaž bludy a běž si něco přečíst z Koránu a pak tvrď!!!

itartas ( 5. července 2013 18:00 )

pavel1219: ty mi silně připomínáš Hitlera, když tvrdil, že pouze Němci tedy Árijci jsou nadlidé a Židé a Slované a už vůbec ne cikáni jsou tzv. méněcenní, čoveče ty jsi jako on? Gratuluji ti!

baji ( 27. června 2013 17:04 )

Je to hrozné co se děje, ale na druhé straně nevidím roklinu a další svědkyně tvrdí že byla v dalším táboře asi 500m daleko a viděla jak je svazují a střílí. Útok prý začal kolem desáté večer tak její zrak bych chtěl mít. Tím neomlouvám co se stalo ale zase nás tu někdo tahá za nos.

Zobrazit celou diskusi