Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Masakr 9 horolezců: V Pákistánu zabili i dva Slováky! Po Češkách stále ani stopy

Autor: simao, ČTK - 
24. června 2013
11:33

Vyrazili na vysokohorskou expedici na jednu z nejvyšších hor světa, jejich cesta však skončila v základním táboře. Po brutálním přepadení! Pákistánští ozbrojenci povraždili devět zahraničních horolezců včetně dvou Slováků Petera Šperky a Antona Dobeše. Tragédie se přitom odehrála v zemi, kde před 103 dny zmizely Češky Hanča a Tonča, které jsou stále nezvěstné.

Devět zahraničních turistů a jejich pákistánského průvodce zabili pákistánští ozbrojenci při útoku v severním Pákistánu u deváté nejvyšší hory Nanga Parbat (8125 m). Vtrhli kolem jedné hodiny ranní místního času do hotelu v turistickém středisku v oblasti Gilgit-Baltistán nedaleko základního tábora a rozpoutali hrůzný masakr.

Mezi oběťmi i dva Slováci

Podle místních úřadů jsou mezi oběťmi i dva Slováci, server Čas.sk vypátral, že jde o horolezce Petera Šperku a Antona Dobeše. Oba byli zkušení horolezci. Šperka pracoval jako profesionální záchranář horské služby ve Vysokých Tatrách a měl za sebou množství výstupů. Zkušenosti s Himalájemi měl i Dobeš. Další oběti paj jsou údajně z Ukrajiny, Číny, Litvy a Nepálu.

K brutálnímu útoku se přihlásily hned dvě teroristické skupiny. Pro místní odnož radikálního hnutí Taliban šlo odvetu za útoky amerických bezpilotních letounů. V květnu při jednom z nich zemřel i jeden z velitelů Talibanu Valí Rahmán.

Druhou skupinou pak je militantní Džundulláh. "Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat," řekl Reuters mluvčí skupiny Ahmad Marvát.

Všechny další expedice na Nanga Parbat byly zrušeny a 51 lezců z 18 zemí, kteří se na hoře nacházeli, bylo vyzváno k sestupu.

Po Češkách Hanče a Tonče stále ani stopy

"Jestliže se v současné době v Pákistánu nacházejí nějací Češi, tak to odhaduji na jednotky," řekla ČTK mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Cestovní kanceláře sice čas od času nabídnou zájezd do Pákistánu, ale ty zůstávají neobsazené.

Lidé tak vyráží do této exotické země na vlastní pěst. O individuálních cestovatelích však asociace nemá informace. V Pákistánu navíc panují podle Petříčkové dlouhodobě zhoršené podmínky pro cestování.

Oblast, kde došlo k masakru horolezců, však platila za jednu z nejbezpečnějších. Trvale se naopak zhoršuje situace v provincii Balúčistán, kde zmizely před 103 dny Češky Hana a Antonie při své dobrodružné cestě do Indie.

Unesli je, o výkupné se ale stále nikdo nepřihlásil. A pátrání po mladých Češkách je však zatím bezvýsledné. Podle svých blízkých se dívky na cestu připravovaly. Podle bezpečnostních expertů však podcenily současná rizika.

kov3 ( 24. června 2013 19:15 )

K.O.K.O.T.I.

kov3 ( 24. června 2013 19:14 )

Blesk ***i !!!! Ak už niečo píšete, dajte pod fotky aspoň správne mená !!!!!

Shelby16 ( 24. června 2013 16:38 )

Tonča a Hanča, pokud ještě žijou - důkladně poznávají Pakistánské "tradice a zvyky" - to ostatně chtěly ne ?

Shelby16 ( 24. června 2013 16:30 )

Hrůza, co si ti barbaři už dovolují To by se mělo řešit na mezinárodní úrovni.

cinderella1 ( 24. června 2013 16:17 )

nejspis se jich nikdo na nic nepta

Zobrazit celou diskusi