Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hanka unesená v Pákistánu: Pomáhala propuštěným vězňům, říká Bořek Slezáček

Bořek Slezáček spolupracoval s Hankou, kterou unesli v Pákistánu, v neziskové organizaci
Bořek Slezáček spolupracoval s Hankou, kterou unesli v Pákistánu, v neziskové organizaci  (Autor: Facebook, Foto Blesk - Pavel Hofman)
Autor: simao - 
23. března 2013
05:00

Únos český turistek Hany Humpálové a její kamarádky Antonie Chrástecké (obě 25) ozbrojenci v Pákistánu zasáhl i moderátora, hudebníka a herce Bořka Slezáčka. Znají se totiž z neziskové organizace, starající se o začlenění lidí s kriminální minulostí zpět do společnosti. Hana zde pracovala jako mentor - člověk, který osobně vypomáhá propuštěným vězňům.

Nové zprávy o Češkách, unesených ozbrojenci v Pákistánu minulou středu, bedlivě vyhlíží nejen jejich rodina a kamarádi. "Ta zpráva mě zasáhla. Koukám na to z osobního hlediska," říká moderátor Slezáček.

S Hankou se totiž potkal v neziskové organizaci Rubikon Centrum, která působí v oblasti prevence kriminality a stará se o integraci lidí s kriminální minulostí zpět do společnosti s heslem "Pomáháme překročit minulost".

Takovým pomocníkem byla v téhle společnosti i Hana. "Dělala tam mentora, člověka, kterého dáme klientovi, aby mu pomáhal. Nikoli státního úředníka, ale spíše kamaráda, pomocnou ruku, zkrátka někoho, kdo klienta vodí na úřady, pomáhá se sehnáním práce a podobně," objasňuje Slezáček.

A potvrzuje tak nedávná slova kamaráda unesených holek Michala Najmana pro web aktualne.cz. Ten o holkách říká, že žijí, aby pomáhaly lidem. Zatímco Tonička pracovala třeba na Lince bezpečí, Haniččiným snem je prý práce vězeňské dozorkyně. Pracovala také v kavárnách pro mentálně postižené, jako je třeba pražské Café Na půl cesty.

Po únosu Hanky a Tonči však lidé spekulují, zda bylo rozumné se do nebezpečné země vůbec vypravit. "Měl jsem z ní pocit, že není člověk, který by strkal hlavu pod sekyru," říká Slezáček s tím, že mnohem důležitější, než spekulace, je, aby se dívky vrátily v pořádku do Česka.

Z Rubikonu i od jejich kamarádek prý dobře ví, že Hana je svědomitá a pracovitá dívka. Riziku na nebezpečné cestě se podle Slezáčka vystavila spíše z neznalosti, než z lehkomyslnosti.

"Nebylo to rozumné. Zcela evidentně podcenily bezpečnostní riziko, které tam existuje a lze se o něm snadno dočíst," dodává však bezpečnostní expert Andor Šándor, který na otázky o únosu dvou mladých Češek odpovídal ve čtvrtečním chatu na Blesk.cz. "Adrenalin se dá vyrábět i jinak a jinde. Na zemi je spousta krásných míst a velmi bezpečných," poznamenává.

196464 ( 24. března 2013 04:45 )

Tak holky uz urcitou praxi meli nez tam jeli. Ta se jim bude hodit neni nad to se zdokonolovat v cizi zemi.Oni tam vlastne jeli na takovou jak se rika pracovni pobyt v cizine??? Tak to hodne uspechu a praci zdar.

babicovyjedy ( 24. března 2013 03:21 )

mohl by je jit hledat. o jednoho fetaka min

zelena.karkulka ( 23. března 2013 21:39 )

Fantastický

zelena.karkulka ( 23. března 2013 21:38 )

Ta to měla teda palčivý

tipr ( 23. března 2013 20:37 )

Humpalkova pomáhala propustenym veznum a jak se ukazalo tak tou svoji disciplínou byla jen otázka casu aby se dostala i v Cesku do krizku se zákonem.Je videt ze to co dělala dělala nikoli ze zila pro to aby lidem pomáhala ale zila a tak jako mnozi ostatní i ona dělala praci která ji sice nenaplnovala ale byla nucena ji prijmout i když není zpusobia ji vykonovat vzhledem k jeji lehkomyslnosti a postojem k zivotu.Dukazem je jeji zadrzeni v zemi kde nerespektovala nebezpečí a následky které jsou vseobecne znamy. A prave ona takovym lidem pomáhala, tomu se ria ironie.

Zobrazit celou diskusi