Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dva čeští horolezci zahynuli ve Švýcarsku!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
15. července 2010
23:17

AKTUALIZOVÁNO: Dva čeští horolezci ze tříčlenné skupiny zahynuli ve středu ve Švýcarsku, když se postupně zřítili při sestupu z hory Mönch. Při okamžité záchranné akci švýcarská horská služba vyprostila pouze jedno z těl, u druhého jí to znemožnilo špatné počasí.

Tragédie se odehrála při sestupu tří mužů ve věku 60 až 66 let z vrcholu Mönchu jižní stranou směrem na sedlo Jungfraujoch. Když se jeden z trojice na jižní straně hory zřítil, vydal se jeho kolega pro pomoc. Zbývající člen skupiny ho o něco později následoval a zjistil, že i druhý muž se zřítil, a to na východní straně hory.

Záchranářům se s pomocí vrtulníku podařilo ve středu dopravit do sedla Jungfraujoch pouze tělo jedné z obětí. Vyproštění druhého těla už nebylo možné kvůli houstnoucí mlze, informoval Berner Zeitung.

Obětí v Alpách bylo víc

Dva Češi nejsou jedinými středečními oběťmi švýcarských Alp. V jiné části hor u Piz Palü dnes náhodně objevila letecká hlídka těla dvou italských horolezců, manželského páru, viset mrtvé na laně ze skály. Vše nasvědčuje tomu, že také Italové zahynuli již ve středu, napsala agentura DPA s odvoláním na švýcarské zdroje. Také za pád Italů zřejmě může zledovatělý sníh a kluzké skály.

presporak ( 16. července 2010 12:10 )

Mam hory rad preliezol som Rakuske Alpy,Karavanky,Dolomity,nase Tatry i Transylvanske.Pred nimi musi clovek prejavit pokoru.Som prirodovedec-styridsiatnik.Vystupy su fyzicky velmi namahave,ved napr.bolo to 1983 v Himalajach na Evereste,pri zostupe zahynul Jozef Psotka nemal ani 50,Zolo Demjan mal 24 a uspesne sa vratil.Myslim,ze v pripade tych dvoch panov,mohol zohrat ulohu aj vyssi vek.Vyslovujem rodinam oboch mrtvych horolezcov uprimnu sustrast.

kofila ( 16. července 2010 07:47 )

Souhlas

kofila ( 16. července 2010 07:45 )

Tedy Vám ty prachaté celebrity leží v žaludku Pokud ti pánové na to mají peníze a ty holčiny žaludek, tak jim to přejte Ono totiž není co závidět ani jedné straně

samujel ( 16. července 2010 04:35 )

Horolezec 60-66.To uz jsem si myslel ,ze se nekdo prepsal , lidi si mysli ,ze vsechno jde delat v kazdem veku. Ale pozor , ono to tak NEJDE. Je my jich lito, ale muzou si za to sami. Meli na Mnicha nebo Mladou krasnou Pannu vyjet zubackou projit se okolo a pokochat se krasnym rozhledem a pak jit prochazkou dolu po Wanderweg a pozdravovat se s pocestnymi Gruss Gott.

Shelby16 ( 16. července 2010 02:30 )

sportem ku zdraví a hlavně příště dobré boty, na tom vrcholku to děsně klouže...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání