Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Levitující supervlak z Japonska: Jezdí rychlostí 500 km/h!

V Japonsku poprvé vyjel nový supervlak, který má dosáhnout rekordní rychlosti
V Japonsku poprvé vyjel nový supervlak, který má dosáhnout rekordní rychlosti  (Autor: INT, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
5. června 2013
17:19

Rychleji, ještě rychleji! Dnešní uspěchaná doba si žádá i nové a rychlejší způsoby přepravy, což si uvědomují i v Japonsku, kde vyvinuli nový supervlak. Jezdit by měl rychlostí až 500 kilometrů v hodině a při jízdě nad svou dráhou "levituje".

V Japonsku tento týden provedli na kolejích první zkoušku svého nového vysokorychlostního vlaku. Prototyp vlaku série L0 byl poprvé představen loni v listoapdu, nyní se však poprvé dostal "do akce". Nese přitom označení "maglev", které odkazuje na magnetickou levitaci. Supervlak totiž nemá kola a pohybuje se na elektromagnetickém polštáři, který jej zároveň pohání. A dokáže na něm prý úplné divy.

Rekordní vlak

Vzdálenost zhruba 322 kilometrů je schopný tenhle neobyčejný vlak překonat za pouhých 40 minut. Aby také ne, je schopný jet až rychlostí 500 kilometrů v hodině! Jde tak o nejrychlejší vlak, jaký byl dosud postaven, napsala agentura AFP.

Každý z vlaků bude tvořen 14 až 16 vozy, které pojmou po 68 cestujících. Další zkoušky vlak čekají letos v září na jedné z nejrušnějších japonských tratí spojující Tokio s městem Nagoja, kde má vlak sloužit. Na oficiální zavedení do provozu si ovšem cestující budou muset počkat až do roku 2027.

Dvakrát rychlejší než Pendolino

První trať pro vlaky na magnetickém polštáři však byla do běžného provozu uvedena již v lednu 2004. Nikoli však v Japonsku, ale v Číně, kde linka spojuje Šanghaj s tamním mezinárodním letištěm. Vlaky na ní dosahují rychlosti 430 kilometrů v hodině.

Pro srovnání - na legendární síti vysokorychlostních železnic Šinkanes je nejvyšší provozní rychlost 300 km/h. A maximální rychlost Pendolina bývá kolem 250 km/h.

brutal ( 5. června 2013 21:40 )

A to ještě na zkušební dráze,nestačí mít rychlý vlak,musí také být odpovídající svršek železnice a signální zabezpečení.

milesmiles ( 5. června 2013 19:25 )

NÁM PENDOLINO STAČÍ HOLANDSKÝ VLAK FYRA VYPADÁ HROZNĚ A VÍCE NEJEDE NEŽ JEDE. TAK CO? JSME SPOKOJENI.

milan1959 ( 5. června 2013 17:54 )

Nesmysl. Dejte si opravu v Plesku. Pendolino u nás jezdí max. 160 km/hod..

Zobrazit celou diskusi