Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český vlak v plamenech: Cestující museli vyskákat!

Z vlaku se valil hustý dým.
Z vlaku se valil hustý dým.  (Autor: Foto Hasiči Boskovice)
Autor: op, ČTK - 
12. května 2013
18:24

Seděli ve vlaku, četli si, povídali... V tom se vozem začal šířit dým a cestujícím nad hlavou vyšlehly plameny. Rázem se poklidná cesta změnila v nečekaný úprk. A strach o život.

Strojvedoucí zastavil v nejbližší zastávce Zboněk u Letovic na Blanensku a začala záchranná akce. Všichni lidé naštěstí stihli ze soupravy vyskákat ještě před příjezdem hasičů.

Ti podle mluvčí Pavly Pražákové museli zasahovat kvůli hustému dýmu v dýchacích přístrojích.

"Po příjezdu hasičů stoupal ze střechy lokomotivy hustý dým. Hasiči rozebrali stropní konstrukci, aby mohli dohasit místa zasažená požárem," popsala zásah Pražáková.

Provoz na trati byl asi tři hodiny omezený, informoval ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Požár podle předběžného vyšetřování hasičů zřejmě vznikl při elektrickém brzdění vlakové soupravy, škoda je podle Drápala odhadnutá na zhruba 490 tisíc korun.

dobrotka ( 13. května 2013 01:57 )

hofihofi ( 12. května 2013 22:49 )

A ještě polopate - nebrzdi vlat jen lokomotiva, misto tazne sily pouziva opacnou, tzv. motorove brzdeni

hofihofi ( 12. května 2013 21:37 )

Zadna balsaja to je u el. lokomotiv na celem svete, pouzivaji to i trolejbusy

hofihofi ( 12. května 2013 21:35 )

Jak jinak, protože ty o tom nemas poneti. Jde o elektricke brzdeni, kdy nejde o rekuperaci, neboli navrat energie zpet do trakce, pro laiky navrat energie, kdy lokomotiva brzdi vyrabenim elektriny vy mozorech, jako minielektrarna a energie se cerpa z setrvacnosti a vahy vlaku. Jinak se tato energie , nejde li o rekuperaci spotrebovava v odporech umistenych na strese lokomotivy, podobne to mají na stres tram T3 a další,dratenne krabice

majka60 ( 12. května 2013 19:22 )

Čečna.

Zobrazit celou diskusi