Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman o velvyslancích: Schwarzenberga prý nepotřebuje! Sejde se s Nečasem

Prezident Zeman se před starosty vyjádřil ke sporu o velvyslance, který má s ministrem Schwarzenbergem
Prezident Zeman se před starosty vyjádřil ke sporu o velvyslance, který má s ministrem Schwarzenbergem  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. května 2013
12:54

Ministr Schwarzenberg se nechal slyšet, že ve sporu o velvyslance je míč na straně Hradu. A prezident Zeman tuhle nahrávku ostře zasmečoval. Podpis knížete prý ke schválení diplomatů nepotřebuje. A sejde se s premiérem Nečasem.

Zeman dnes zavítal na celorepublikový sněm Gazdíkových Starostů a nezávislých. Při odchodu ze sálu se pak nechal slyšet, že podle článku 63 ústavy jsou ke jmenování velvyslanců třeba dva podpisy. "A to je podpis prezidenta a podpis premiéra," dal Zeman jasně najevo, ze Schwarzenberga k tomu nepotřebuje.

Prezident vyrazí za Nečasem

Zeman se proto prý sejde s premiérem Nečasem a doufá, že společně najdou řešení nepříjemné situace, kdy je řada velvyslanectví neobsazena. "Termín ještě není určen, protože pan premiér byl nedávno v Rusku. Ale pokud vím, už se vrátil, takže nic nebrání tomu, abychom se sešli," dodal prezident.

Objevily se přitom zvěsti, že Schwarzenberg Zemana při vyslání velvyslanců obejde. Existuje prý plán na to, aby velvyslanci, které schválil exprezident Klaus, ale Zeman se je zdráhá potvrdit, vycestovali do zahraničí alespoň jako chargé d'affaires, tedy na nižší diplomatické pozici. A jako velvyslanci byli jmenováni až později.

K tomu by nebyl prezidentův podpis třeba, ovšem Zeman poznamenal, že Schwarzenberg o svém plánu neinformoval nejen Pražský hrad, ale ani vládu a Nečase.

Rozdíl mezi levicovým a pravicovým politikem podle Zemana

"V politice bohužel máme lidi, kteří nikdy neřídili nic a podle toho vypadají jejich výsledky," posteskl si přitom dnes před starosty Zeman. A dodal: "Přijel jsem sem velice rád. Protože v průběhu svého života jsem se setkal se stovkami starostů."

Zeman se nenavážel přitom jen do Schwarzenberga, ale i do pravicových politiků obecně. A to v momentě, kdy zmínil vtip někdejší šéfky Demokratické unie Aleny Hromádkové: "Levicoví politici staví čističky odpadních vod, pravicoví golfová hřiště," pronesl Zeman a popřál starostm, aby za sebou každý zanechal dědictví, které přetrvá i dlouho po konci jejich funkčního období.

krupan10 ( 2. června 2013 07:46 )

krabat

krupan10 ( 2. června 2013 07:44 )

byl to ten dement krabat, chytrej jak ho.vno

krupan10 ( 2. června 2013 07:43 )

zklidni se, je teď v pohodě

krupan10 ( 2. června 2013 07:42 )

volby si Karl prohrál sám, svojí demencí

krupan10 ( 2. června 2013 07:40 )

já bych řekl, že se cpe ho.vnama a to největší má v hlavě

Zobrazit celou diskusi