Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Zeman: Putna bude profesorem. Dekret mu ale osobně nepředám!

Kvůli tomuhle transparentu odmítal prezident Zeman jmenovat Martina C. Putnu profesorem
Kvůli tomuhle transparentu odmítal prezident Zeman jmenovat Martina C. Putnu profesorem  (Autor: profimedia.cz, archiv Blesk)
Autor: simao - 
22. května 2013
13:31

"Znovu zdůrazním, že si této osoby absolutně nevážím," pronesl dnes Miloš Zeman na adresu Martina C. Putny, kterého odmítl jmenovat profesorem. Nakonec však prý jmenování Putny podepíše. Dekret mu ale osobně předat nechce, udělá to za něj zástupce - ministr školství Fiala.

Miloš Zeman a ministr školství Petr Fiala dnes předstoupili před novináře, aby oznámili, jak nakonec vyřešili ožehavou kauzu jmenování Martina C. Putny profesorem.

Zeman jmenovat Putnu odmítal, ministrovi prý zopakoval své důvody, spočívající především v Putnovo vystupování na veřejnosti. nelíbil se mu údajěn hhlavně transparent, který si Putna vzal na "čtyřprocentní" pochod Prahou.

Stálo na něm "Katolické buzny zdraví Bátoru." A to v narážce na aktivistu Ladislava Bátoru a jeho vyjádření proti homosexuálům. Spekulovalo se však o tom, že Zemanovi vadila i Putnova podpora knížete Schwarzenberga v prezidentské volbě.

Zeman podepíše, ale dekret Putnovi nepředá

Zeman však nakonec Putnu profesorem jmenuje. Respektive jmenování podepíše. Dekret mu však osobně předat nechce, protože si Putny "absolutně neváží".

Udělat to tak bude muset ministr školství, který dodal: "Postoj pana prezidenta vyjadřuje názor části společnosti, že osobnost profesora by vedle akademických kvalit měla splňovat i další nároky." Fiala mluvil o morálním kreditu, sám se prý nad chováním Putny pozastavil. Zemana se však prý snažil přesvědčit, ať Putnu jmenuje.

Nejsem strojem na podpisy, varoval Zeman

Zeman však v rámci kauzy Putna opět upozornil i na prezidentské pravomoci. "Nejsem strojem na podpisy," sdělil dnes prezident. "Jako přímo zvolený prezident pokládám svůj podpis natolik závažný, že nebudu automaticky podepisovat všechno, co se mi dostane na stůl," dodal.

S ministrem Fialou prý diskutoval nejen o problému jednotlivce, ale "o celém systému jmenování vysokoškolských profesorů." A společně pak oznámili, že se prezident do budoucna práva jmenovat profesory zřekne.

Změna ve jmenování profesorů

"Uzavřeli jsme s panem ministrem dohodu, která je založena na systémovém řešení," sdělil Zeman. "Vzdal jsem se dobrovolně práva vyhlašovat amnestii, vzdal jsem se dobrovolně práva udělovat milosti... a řekl jsem několikrát, že tato práva považuji za feudální přežitek," vysvětloval.

Za feudální, či monarchistický přežitek považuje prý i záležitost kolem jmenování profesorů. A tak by v budoucnu měl jmenovat profesory přímo ministr školství. Nikoli však rektoři, upozornil Zeman.

rezacek ( 28. května 2013 14:16 )

Bohužel ta druhá možnost byla ještě tragičtější. Snad jedině že Šláfnberka brzo odnese čert a byly by další volby.

rezacek ( 28. května 2013 14:14 )

Nevíte náhodou, proč byl vynalezen podpis? Myslel jsem, že k potvrzení něčeho, s čím souhlasím nebo alespoň beru na vědomí. Mám tedy i nezadatelné právo cokoliv také nepodepsat !!! A jestliže se mi při pomyšlení na buzny zvedá kufr (a nemusí to být ani takový slizoun, jako je tahle Putna), tak podepíšu pouze s ČZ75 u hlavy. A to nejsem president.

1917 ( 25. května 2013 10:46 )

Takovému "profesorovi" bych nedal vychovávat ani naši kočku.Nevím čím se ty buzny pořád chlubí,já také nechodím a ani většina národa,po demonstracích,na kterých vykřikuji že jsem heterosexuál.Měl by je jim,buznám vymezit nějaký ostrov,nejlépe Grónsko,protože nepotřebují topit,protože jsou teplí a byl by od nich pokoj a mohli by se tam spokojeně tulit,jako tuleni.

123automobil ( 23. května 2013 10:23 )

123automobil ( 23. května 2013 10:23 )

Zobrazit celou diskusi