Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klause štve práce vysokoškoláků při studiu! Zemana absolventi bez uplatnění

Václav Klaus a Miloš Zeman zveřejnili své výhrady k vysokému školství
Václav Klaus a Miloš Zeman zveřejnili své výhrady k vysokému školství  (Autor: ČTK)
Autor: simao, INT - 
21. května 2013
06:19

Podle prezidenta Zemana je systém financování vysokých škol v Česku špatný a zasloužil by změny. Některé obory prý díky současnému systému, kdy dostávají dotace podle počtu studentů, produkují nadpočet absolventů bez uplatnění, kteří končí na trhu práce. To exprezidenta Klause znepokojuje jiná věc - že studenti při škole pracují a nesoustředí se na samotné studium.

Zeman se k problematice vysokých škol vyjádřil včera na Žofínském fóru v Praze. Financování vysokých škol by změnil tak, aby více dostávaly školy, jejichž absolventi snáze nacházejí práci.

"Základním kritériem by neměl být počet studentů, ale jejich uplatnitelnost na trhu práce... Jsou školy, které produkují kulturní antropology. Máme nejvíce kulturních antropologů na milion obyvatel na světě, ale bohužel většinou ten antropolog po absolvování jde na úřad práce," uvedl prezident.

Další peníze do vysokého školství by pak podle Zemana přinesly třeba i pokuty například za nesložení zkoušky. Opatření tohoto typu by prý snížilo počty studentů, kteří nejsou schopni řádně studovat. Školné, jehož zavedení je součástí koaliční smlouvy, naopak Zeman odmítl jako sociálně diskriminační.

Klaus: Studenti mají čas při škole pracovat, učitelé podnikat?

Ze současného stavu vysokých škol je však rozladěný i exprezident Klaus. Sdělil to při své víkendové přednášce na své Alma mater VŠE. "Deprimuje mne, že současní studenti nemají na studium stejnou koncentraci, jako jsme měli, resp. museli mít my. Dnes má skoro každý student vedle studia nějaké zaměstnání. Nedovedu si to představit," uvedl Klaus.

Nemá prý nic proti získávání praktických zkušeností. "Ale nesmějí být na úkor studia," dodává. "Deprimuje mne i to, že dnešní učitelé stačí současně učit na více školách najednou a ještě k tomu mají své konsultační firmy. Kdy se připravují na výuku? Mám za rok desítky přednášek a projevů a vím, jak obtížná práce to je," poznamenal Klaus, že problém vidí i jinde.

Zároveň se však prý díky tomuto neutěšenému stavu občas setkává s absolventy, "kteří se mi zdají být skutečnou, poctivou ekonomií, resp. ekonomickým způsobem myšlení téměř nedotčeni."

rudyptak48 ( 30. května 2013 20:39 )

Když univerzity mají madprodukci absolventů, určitě se to projevuje i na jejich kvalitě, viz rostoucí množství pofidérních absolventů, hlavně z okruhu politických špiček a jejich příbuzných. Kvalitu nejlépe prověří praxe, jak se říkalo, ale i to dnes neplatí, když je předem určeno, kdo vyhraje ve výběrovém řízení. Z tohohle hnízda parazitů se člověku chce zvracet.

hiawatha ( 24. května 2013 18:36 )

Obavam se, ze v Severnich Cechach ci na Ostravsku si o mzde 20 tisic muzou nechat jen zdat.

hiawatha ( 24. května 2013 18:34 )

Pokud dostanes praci . Nepises nic o svem oboru. Nemyslim, ze bys byl/a kulturni antropolog? Nebo snad ano? Hodne lidi nevidi skryte naklady. Jsi mlady/mlada a potrebujes taky nejake kulturni vyziti. Ty tu neuvadis ani zadne naklady kino, divadlo, hokej ci fotbal (nevim, jestli jsi divka, nebo kluk). I do te cukrarny nebo obcas do hospudky se musi, jinak clovek uplne zblbne. 6 tisic v dnesni dobe neni nic, zvlast kdyz do toho zapocitas ubytovani a stravu. Drzim Ti palce. Snad z Tebe jednou bude opravdovy odbornik .

hiawatha ( 24. května 2013 18:25 )

V zahranici je narosto bezne, ze studenti pracuji (vetsinou za minimalni mzdu) a studuji pri tom. Banka poskytne pujcku na skolne, ktera je splatna po ukonceni studia. Skripta a kurzy jsou pomerne financne narocne a malokteri rodice si mohou dovolit dat tolik ze sveho platu. Skolne se plati 2x rocne. Studenti si plati ze svych vydelanych penez podnajem, stravu a cestovne. V mnoha pripadech uz ani neziji se svymi rodici a jsou samostatni.

hiawatha ( 24. května 2013 18:19 )

To je moc prace, vysoke naklady na zarizeni ordinace, bolava zada. Mladym se moc pracovat nechce. Zato pravniku je taky jak nas.ranych. Tam je hodne penez a naklady na otevreni kancelare jsou neporovnatelne nizsi nez u zubare ci lekare. A tihle antropologove? Tento obor by mel byt otevren tak pro 10 studentu pro celou republiku a to jeste jen jednou za 5 let.

Zobrazit celou diskusi