Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Teplicích voperovali unikátní čočku jako první na světě: Dostal ji bratranec slovenského prezidenta

Autor: Jana Ulrichová - 
30. května 2013
16:50

Dva roky čekal na speciální oční čočku Ladislav Gašparovič (62) z Prahy. Protože trpí těžkým astigmatismem, tedy špatným zakřivením rohovky, nebyly pro něj dosud dostupné čočky vhodné. Teď jako první na světě dostal speciální bifokální torickou čočku, díky které uvidí na dálku, na blízko i na střední vzdálenost a zároveň se zbaví tzv. cylindrů.

Astigmastimem trpím od dětství. Žádná operace pro mě nebyla řešením. Na tuto čočku jsem čekal velmi netrpělivě a rád jsem do ní investoval. Těším se, že konečně uvidím, jak je svět krásný,“ řekl pan Ladislav, který, jak Blesk zjistil, že bratrancem slovenského prezidenta Gašparoviče.

Podpořila ho manželka

Na operaci, kterou provedl MUDr. Peter Mojžíš v teplickém očním centru Premium Clinic, jej doprovodila jeho manželka Nataša. Právě ona jej v jeho rozhodnutí podstoupit ji podporovala. "Teď se ale trochu bojím, aby se nechtěl rozvést, až mě konečně pořádně uvidí," smála se.

"Tato čočka je opravdu unikátní, implantovali jsme ji jako první na světě," řekl Peter Mojžíš, který operaci na teplické oční klinice Premium Clinic udělal. Podle něj dokáže tento implantát řešit všechny tři vzdálenosti vidění ve stejné kvalitě, a zároveň korigovat astigamtismus. "Pacient s astigmatismem vidí místo dvou teček jednolitou linku, téměř neostří," dodal.

Video  Jak probíhala operace oka  - Blesk
Video se připravuje ...

Těší se na krásy krajiny

Operace každého oka trvala 20 minut. Byla úspěšná, pan Ladislav se po ní cítil spokojeně. "Chystám se teď do lázní do Třeboně, takže se těším, že budu moct naplno obdivovat krásy tamní krajiny," dodal.

cinderella1 ( 30. května 2013 18:40 )

Skvela prace!

Zobrazit celou diskusi