„Už v dětství lékař zjistil, že špatně vidím do dálky a jedno oko mi ujíždí. Začala jsem nosit brýle a věřte, že dětský kolektiv mě nijak nešetřil. Nadávky jako brejloune mě provázely na každém kroku,“ posteskne si paní Daniela.

Když byla dospělá, chtěla svůj oční problém řešit, ale v jedné pražské nemocnici ji odmítli s tím, že se její vada operovat nedá. Proto se obrátila na brněnskou oční lékařku Kristinu Vodičkovou a ta jí změnila život.

Paní doktorka chápala, že šilhání představuje estetický problém, člověk nemůže navázat oční kontakt a může mít kvůli své vadě i psychické potíže. „To, že už konečně nešilhám, je to nejlepší, co mě v životě potkalo,“ usmívá se paní Ernestová.

Ujíždějící oči ničí sebevědomí

Šilhání (strabismus) je nerovnoběžné postavení očí, které není jen kosmetickou vadou. Způsobuje ho špatná součinnost okohybných svalů a je vždy spojeno s poruchou prostorového vidění nebo dvojitým viděním. Postižené osobě způsobuje problémy v osobním i pracovním životě a je příčinou pocitů méněcennosti a ztráty sebevědomí.

Léčba probíhá od dětství a to např. zakrytím zdravého oka, speciálním cvičením a také operací. V Česku šilhají dva dospělí ze sta. Důvody jsou různé – neléčená nebo špatně léčená tupozrakost v dětství, nevhodné operace, špatně korigované dioptrie, vrozené vady okohybných svalů a nervů, úrazy apod. Pokud se šilhání projeví až v dospělosti, je provázeno dvojitým viděním, které člověka velmi obtěžuje a omezuje v normálním životě.

Stehy oko srovnají

MUDr. Kristina Vodičková
Autor: NeoVize
Novinkou v léčbě je operace technikou nastavitelných stehů. „Operaci provádíme ambulantně v celkové anestezii,“ říká MUDr. Kristina Vodičková z brněnské oční kliniky NeoVize.  „Upraví se délka okohybných svalů a po ukončení operace se může doladit postavení očí podle jejich polohy. Jemným »dotažením« stehů dokáže lékař upravit pozici okohybných svalů, aby kosmetický efekt byl dokonalý,“ vysvětluje doktorka Vodičková.

Podle ní se povede až 92 % těchto operací. „Pacientovi se nejen zlepší vidění, ale zvýší si sebevědomí, je si jistější a nemusí se bát očního kontaktu,“ uzavírá oční lékařka.

Fotogalerie
2 fotografie